Hlavní obsah

Ceny stoupají i v USA, v únoru byla inflace skoro na osmi procentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v únoru zrychlil na 7,9 procenta z lednových 7,5 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od ledna 1982. Ve čtvrteční zprávě to oznámilo americké ministerstvo práce. Analytici předpokládají, že inflace bude v příštích měsících dál zrychlovat, protože útok ruských vojsk na Ukrajinu způsobil výrazný růst cen ropy a dalších komodit.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Údaje o únorové inflaci jen zčásti odrážejí nárůst cen ropy v reakci na ruskou invazi, která začala 24. února. Ropa od té doby zdražila o více než 30 procent, tento týden se cena severomořské ropy Brent vyšplhala až na 139 dolarů za barel. To byla nejvyšší úroveň od roku 2008.

Ekonom: Tankování do kanystrů se nadále vyplatí, vládní opatření nestačí

Ekonomika

Inflace v USA se nyní nachází vysoko nad dvouprocentním cílem americké centrální banky (Fed). Předpokládá se, že Fed příští týden na svém zasedání v reakci na rychlý růst cen zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Ekonomové podle agentury Reuters očekávají, že centrální banka letos přikročí až k sedmi zvýšením své základní úrokové sazby.

Inflace dál letí nahoru, překonala 11 procent

Ekonomika

Inflace v USA se výrazně zvyšovala už před válkou na Ukrajině, a to v důsledku silné spotřebitelské poptávky a omezené nabídky zboží. V případě většiny Američanů teď inflace výrazně převyšuje tempo růstu mezd, což jim komplikuje hrazení výdajů za nezbytné položky, jako jsou potraviny, plyn a nájmy.

Inflace se tak stává hlavní politickou hrozbou pro prezidenta Joea Bidena a jeho demokraty, upozornila agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám