Hlavní obsah

Problémy Turecka dopadly na euro i akcie

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož, tov

Euro v pátek vůči dolaru sestoupilo na nejslabší úroveň za více než rok. Dolů ho tlačí obavy z negativního vlivu propadu turecké liry na evropský bankovní sektor. Lira vůči dolaru oslabila až o 18 procent.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecké liry

Článek

Jednotná evropská měna během dne klesla až na 1,1416 dolaru za euro, nejníže od loňského července. Turecká lira se v pátek vůči dolaru propadla o více než 18 procent a dostala se na nové rekordní minimum. Důvodem jsou obavy z vlivu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na měnovou politiku a zhoršující se vztahy Ankary se Spojenými státy.

Pokles turecké měny prohloubilo prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku.  [celá zpráva]

Evropská centrální banka (ECB) už dopoledne vyjádřila obavy o budoucnost turecké ekonomiky a možných následků pro ostatní země. Vůči koruně se lira propadla až na 3,70 Kč, ještě v roce 2015 vyšla na 10,50 Kč.

ECB vyjádřila obavy z ohrožení bank BBVA, UniCredit a BNP Paribas, které patří mezi největší věřitele Turecka. Lira se totiž od začátku roku propadla již téměř o třetinu.

Obavy o Turecko zasáhl i evropské burzy, například německá ztrácela přes dvě procenta, podobné byly propady u dalších zemí. Pražská burza ztrácela méně, kolem půl procenta. „Příkazy obchodníků k prodejům vyvolaly obavy o stav turecké ekonomiky a jejího finančního zdraví s dopadem na vývoj v eurozóně,” komentoval ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

„Turecko nezadržitelně míří do měnové krize,“ soudí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „Ve čtvrtek liře nepomohl ani vládní příslib nového ekonomického plánu. Její propad umocnil krach washingtonského jednání turecké delegace a amerických protějšků,“ dodal.

Ministr financí představil plán záchrany

Turecko podporuje nezávislost centrální banky, která je důležitá pro ekonomiku. Prohlásil to v pátek turecký ministr financí Berat Albayrak při představování nového vládního hospodářského modelu, který má pomoci uzdravit vážně poškozenou ekonomiku. V téměř hodinovém projevu uvedl, že vláda plně podporuje "nezávislou měnovou politiku", chce zlepšit důvěru v tureckou liru, efektivně bojovat proti inflaci a optimalizovat rozpočet. Poskytl však velmi málo detailů k tomu, jak toho chce docílit, což by pomohlo uklidnit investory.

„Je za minutu dvanáct. Potíž je v tom, že pokud své chování nezmění a nezmoudří stále mocnější vládce země Recep Tayyip Erdogan, žádný plán zřejmě mezinárodní investory nepřesvědčí,“ pochybuje o šancích plánu ekonom Kovanda.

„Pokud Erdogan nezmoudří, dříve či později narazí. Už jen proto, že Turecko je masivně zadlužené v zahraničí a padající lira dluh rapidně prodražuje. Otázka je, co se bude dít po tom, až k nárazu dojde,“ ptá se Kovanda a odpovídá si: „Erdogan zřejmě bude hledat viníky uvnitř i vně Turecka, což je z důvodu geopolitického významu země neblahá vyhlídka.“

Reklama

Výběr článků

Načítám