Hlavní obsah

Burza cenných papírů Praha (BCCP)

Foto: Profimedia.cz
Článek

Burza cenných papírů Praha (BCPP) je v současnosti největším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Je akciovou společností, jejíž většinový podíl vlastní vídeňská burza Wiener Börse AG.

Prvopočátky pražské burzy sahají až do 19. století, přičemž plány na její založení sahají až do dob Marie Terezie. Založena byla v roce 1871, přičemž obchodovat zde bylo možné jak s cennými papíry, tak i s komoditami.

V dobách Rakouska-Uherska hrála pražská burza klíčovou roli při obchodování s cukrem. Po první světové válce se však obchodovalo již jen s cennými papíry. Po druhé světové válce burza až do pádu socialismu zcela zanikla. Burza opět otevřela 24. listopadu 1992. Na konci roku 2008 většinový podíl získala Wiener Börse AG.

Ta kromě Prahy v regionu vlastní většinový podíl v Lublaňské burze cenných papírů či v Budapešti. Navíc úzce spolupracuje s kapitálovými trhy v Bukurešti, Sarajevu a Banja Luce.

Profil burzy
Burza se dělí na tři trhy – Prime, Standard a Start. Ty se liší požadavky na informační povinnosti emitentů akcií. Trh Prime má nejpřísnější požadavky na emitenty a o přijetí cenných papírů na tento trh rozhoduje výbor za velmi striktních podmínek. Trh Standard je také regulovaný, ale požadavky na emitenty nejsou tak vysoké jako u trhu Prime. Trh Start je neregulovaný.
Je založena na členském principu, což znamená, že přístup do burzovního systému a právo obchodovat mají pouze licencovaní obchodníci s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy. Pražská burza si získala pozici respektovaného a stabilního trhu. Je členem Federace evropských burz (FESE) a americká komise pro cenné papíry jí udělila statut tzv. „Designated Offshore Market “, tedy trhu bezpečného pro americké investory. Trvalému zájmu se pražská burza těší jak mezi domácími, tak i mezi zahraničními investory.
Hlavním indexem burzy je PX. První výpočet proběhl 20. března 2006.
Zdroj: www.pse.cz
Akcie obchodované na pražské burze (Prime Market)
Avast
CETV
ČEZ
Erste Group
Kofola
Komerční banka
Moneta Money Bank
O2 CR
Pegas Nonwovens
Philip Morris ČR
TMR
VIG
Zdroj: www.pse.cz. Stav k 11.10. 2018

Články k tématu

Akcie ČEZ v pátek výrazně oslabily

Akcie energetické skupiny ČEZ se na pražské burze v závěru týdne výrazně propadají. V pátek v jednu chvíli odepisovaly přes pět procent a dostaly se na...

Akcie Stock Spirits vstupují na pražskou burzu

Ve středu zahájí Burza cenných papírů Praha (BCPP) obchodování s novou emisí akcií výrobce nápojů Stock Spirits, jehož součástí je i největší výrobce lihovin...