Hlavní obsah

Zeman je v nemocnici už přes měsíc. Časová osa jeho hospitalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman je více než měsíc v nemocnici. V pondělí byl přeložen na lůžko dlouhodobé péče. Bude moci přijímat návštěvy. V 17:00 ho navštíví premiér Andrej Babiš. Shrnujeme dosavadní vývoj jeho hospitalizace.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při příjezdu do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Článek

10. října

Po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) odjíždí kolem poledne z Lán sanitka, která veze prezidenta Miloše Zemana do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Zeman je hospitalizován na Klinice intenzivní medicíny ÚVN. Ředitel nemocnice Miroslav Zavoral médiím sděluje, že důvodem hospitalizace jsou komplikace spojené s jeho chronickým onemocněním a že ke zveřejnění přesné diagnózy nedostal souhlas prezidenta.

Diagnózu nesmím říct, prezident je na JIP, řekl Zemanův lékař

Domácí

12. října

Senát (jeho organizační výbor) pověřuje svého předsedu Miloše Vystrčila (ODS), aby požádal vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynáře o informace o tom, jaké jsou prognózy zdravotního stavu hlavy státu.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček oznamuje, že Zeman jmenoval předsedu Krajského soudu v Brně Milana Čečotku. Později dodává, že tak učinil ještě před svou hospitalizací. Podle Ovčáčka prezident komunikuje a sleduje politickou situaci. Babiš oznamuje, že mu Zeman 10. října sdělil, že jej pověří sestavením nové vlády.

Zeman jmenoval předsedu Krajského soudu v Brně. Dekret podepsal už dřív

Domácí

13. října

Předseda ODS a pravděpodobný nový předseda vlády Petr Fiala žádá kancléře Mynáře o schůzku s prezidentem, ta má být uskutečněna po přesunutí Zemana z jednotky intenzivní péče. Podle Ovčáčka prezident se schůzkou souhlasil.

ÚVN zveřejňuje tiskovou zprávu, ve které se ohrazuje proti zpochybňování kvality lékařské péče v nemocnici.

V tento den má být o Zemanově zdravotním stavu informován Mynář.

Briefing ke zdravotnímu stavu prezidenta republiky.Video: Novinky

14. října

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) po schůzce s Mynářem uvádí, že prezident chystá svolání nové Sněmovny na 8. listopadu a že je informován o Zemanově zdravotním stavu, ale že může pouze sdělit, že se lepší.

Prezidentova manželka Ivana Zemanová na tiskové konferenci oznamuje, že hlava státu podstupuje léčbu, která vyžaduje čas, a zároveň požádala média o trpělivost a čas, aby prezident mohl nabrat síly. Spekulace o Zemanově zdravotním stavu jsou podle ní minimálně neetické.

Vondráček navštěvuje prezidenta na jeho pokoji v ÚVN, kam ho přivádí Mynář. Následně uvádí, že Zeman podepsal rozhodnutí o svolání Sněmovny na 8. listopadu a že jeho stav nebrání výkonu prezidentských pravomocí.

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Domácí

ÚVN v tiskové zprávě vydává prohlášení, že Mynář přivedl Vondráčka na prezidentův pokoj na jednotce intenzivní péče bez vědomí ošetřujícího lékaře. Také se distancuje od Vondráčkových výroků ohledně zdraví hlavy státu. Podle ÚVN následné návštěvy proběhnou už jen se souhlasem ošetřujícího lékaře.

15. října

Policejní ochranka v ÚVN neumožní návštěvy prezidenta bez souhlasu ošetřujícího lékaře, oznamuje na Twitteru policie. Babiš se vyjadřuje, že návštěva Vondráčka na JIP byla chyba.

Babiš plísní Vondráčka: Návštěva u Zemana byla velká chyba

Domácí

Vondráček k tomu uvádí, že Zemana navštívil na jeho žádost zprostředkovanou Mynářem a že byl přesvědčen, že návštěva byla konzultována s nemocnicí a ošetřujícím lékařem. Vystrčil oznamuje, že mu KPR neodpověděla na dotaz na zdravotní stav prezidenta a že se obrátil s žádostí na ÚVN a ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Zavorala.

17. října

Vystrčil sděluje, že má pochybnosti o tom, zda Zeman ví, jak o jeho zdravotním stavu informuje jeho okolí. Podle něj by se takto nechoval a chtěl by, aby veřejnost byla dostatečně informována.

18. října

Podle Mynáře se Vystrčil chce dotazem na ÚVN na zdravotní stav prezidenta zviditelnit.

Senátoři vystupují se zprávou od ÚVN, která uvádí, že Zeman není v současnosti schopen vykonávat pracovní povinnosti a že prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá. V následujících týdnech tak Zeman nejspíš nebude nadále schopen vykonávat pracovní povinnosti.

ÚVN také sdělila, že se zdravotním stavem prezidenta byl 13. října seznámen kancléř Mynář. Někteří senátoři se vyslovují pro aktivaci článku 66 Ústavy, který umožňuje dočasné převedení pravomocí hlavy státu.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

19. října

Policie oznamuje, že zahájí vyšetřování trestných činů proti republice v souvislosti s jednáním prezidentova okolí. Babiš vyzývá Mynáře k rezignaci, ten oponuje, že jediný, kdo ho může odvolat, je prezident. Lídři parlamentních stran si chtějí před případnou aktivací článku 66 vyžádat další zprávu od ÚVN.

20. října

Babiš kontrasignuje seznam oceněných státním vyznamenáním. Předávání bylo plánováno na 28. října, podle Babiše by bylo vhodné předávání odložit, pokud to prezidentův stav neumožní. 21. října Mynář oznamuje, že předávání státních vyznamenání bude odloženo. Také odmítá, že by někdo prezidentův podpis na dokumentu o svolání Sněmovny falšoval. To doložil záznamem z nemocnice, na kterém Zeman dokument podepisuje.

Video Miloše Zemana v nemocnici.Video: Novinky

22. října

Zemana navštěvuje v ÚVN exprezident Václav Klaus, stráví u něj asi 50 minut. Nemocnice oznamuje, že prezidentův stav se mírně zlepšil.

Klaus navštívil Zemana v nemocnici

Domácí

25. října

Zemana navštěvuje i ombudsman Stanislav Křeček. Ten posléze sděluje, že prezident není omezen ve svých právech. KPR uvádí, že se předávání státních vyznamenání přesouvá na 1. ledna. 2. listopadu Fiala sděluje, že jej Zeman přijme, až bude přeložen na standardní pokoj.

4. listopadu

Prezident je přeložen na standardní lůžkové oddělení.

Zemana přeložili na běžné lůžko, jeho stav se zlepšil

Domácí

5. listopadu

Babiš telefonuje se Zemanem. Chce mu demisi vlády předložit okamžitě po skončení ustavující schůze Sněmovny. Zeman také poskytuje telefonický rozhovor rádiu Frekvence 1, v němž říká, že se cítí normálně. Také se vyjadřuje, že se jmenováním Fialy premiérem nebude problém.

Vystupuje šéf Zemanova lékařského konzilia, lékař a končící rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima s oznámením, že prezidentův zdravotní stav vyžaduje nadále hospitalizaci a že se pacient nemůže naplno věnovat práci. Další člen konzilia, chirurg Pavel Pafko v rozhovoru pro Radiožurnál naznačuje, že Zeman trpí cirhózou jater.

6. listopadu

Fiala jedná s prezidentem v rámci videokonference. Zeman prý přijme demisi vlády po ustavující schůzi Sněmovny a Fiala pak předloží seznam ministerských kandidátů.

9. listopadu

Zeman pověřuje Fialu jednáním o sestavení nové vlády. Senátní ústavní komise se usnáší, že zatím není potřeba aktivovat článek 66.

Zeman pověřil Fialu jednáním o nové vládě. Ten už ji dávno sestavuje

Domácí

10. listopadu

Zeman podepisuje souhlas s umístěním čtyř nových velvyslanců v ČR a jmenuje čtyři české velvyslance v zahraničí.

11. listopadu

Prezident přijímá demisi Babišovy vlády a podepisuje jmenování 16 nových soudců.

Kancléř Mynář vypovídá na policii k okolnostem Zemanovy hospitalizace.

Neposkytnutí pomoci Zemanovi? Mynář vypovídá na policii

Domácí

15. listopadu

Zeman je přeložen na lůžko dlouhodobé péče, důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. Ty budou moci trvat maximálně 30 minut. Na 17:00 je naplánovaná návštěva premiéra Babiše. Ve středu by se měl prezident setkat s Fialou.

Zeman byl v nemocnici přeložen na jiné oddělení, dnes tam přijme Babiše

Domácí

Fiala se ve středu setká se Zemanem a přinese mu jména ministrů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám