Hlavní obsah

Zájem o očkování je mezi zdravotníky značný. Pomůže to zlepšit situaci v nemocnicích

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi zdravotníky v nemocnicích panuje velký zájem o vakcínu proti onemocnění covid-19. Na některých místech dokonce převyšuje aktuální počty očkování, a tak vznikají i čekací listiny. Novinkám informace potvrdili zástupci oslovených nemocničních zařízení napříč republikou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

„Centrálně se tyto údaje nikde nesbírají. Obecně je ta podpora většinová, ale není absolutní. Můj osobní odhad je, že minimálně 65 procent zdravotníků se nechá očkovat,” řekl Novinkám náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Blatný po naléhání Vojtěcha otočil: Očkovaný člověk může být infekční

Koronavirus

Masivní zájem o očkování hlásí Miloslav Ludvík, ředitel fakultní nemocnice v pražském Motole, největší české nemocnice. Zájem podle něj převyšuje aktuální zásoby očkování. „Na čekací listině je zhruba dvakrát tolik zdravotníků, než máme vakcín. Máme 6300 zaměstnanců, a pokud sečtu ty již naočkované spolu se zájemci, tak je to určitě více než pět tisíc lidí,“ řekl Novinkám.

Podobný problém řeší i v Krajské nemocnici Liberec, kde je o očkování podle mluvčího Václava Řičáře enormní zájem, ale vakcíny zatím chybí.

„Naočkovali jsme po Vánocích kolem 1700 zdravotníků. Jsou to ti z první linie, kteří pracují primárně s covidovými pacienty. Nyní poptáváme další. Zájem evidujeme, konečné číslo ještě nemáme,“ uvedla mluvčí brněnské Fakultní nemocnice Veronika Plachá. Zařízení má okolo šesti tisíc zaměstnanců, další jsou pak v podřízené Dětské nemocnici a porodnici. „Očekáváme, že pokud nemají něco, co by jim bránilo, tak do toho očkování půjdou,“ míní.

Rychetský: Zvýhodnění očkovaných nemusí narušit princip rovnosti

Domácí

Více než polovina zdravotníků je už nyní naočkovaná v ostravské Fakultní nemocnici. „V této fázi mají možnost se očkovat první dávkou do 18. ledna. Počet tedy ještě bude narůstat,” doplnila mluvčí Petra Petlachová.

Někteří se nehlásí, protože už nemoc prodělali

Ve Zlínském kraji se chce nechat podle průzkumu uspořádaného před Vánocemi zhruba třetina zdravotníků fakultních nemocnic ve Zlíně, Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti. „Zhruba z pěti tisíc zdravotníků měla zájem asi třetina. S tím, jak je o vakcíně více informací, se ale zájem nyní zvyšuje a předpokládáme, že bude vyšší než ona třetina zaměstnanců,” sdělil Novinkám mluvčí tamních nemocnic Egon Havrlant.

Upozornil ale na to, že v číslech se projevuje i to, že řada zdravotníků covid prodělala v uplynulých třech měsících, a tudíž ještě mají protilátky a očkování není potřeba. „Není to tak, že by zájem nebyl, ale je to spíše souběh těchto věcí,” doplnil.

EU by měla poskytnout vakcíny Ukrajině i Balkánu. Ideu podporuje i Petříček

Evropa

Právě očkování zdravotníků je jednou z hlavních cest, jak chránit zdravotní systém a předejít kolapsu systému. V současné době se nemocnice blíží ke svým limitům, jednak kvůli vysokým počtům hospitalizovaným, ale hlavním problémem je mnoho nakažených zdravotníků.

Celkem bylo ke středě 6. ledna 6916 zdravotníků nakažených covidem-19, z toho bylo 1286 lékařů, 3172 sester a 2458 dalších zdravotnických pracovníků. Více než 1000 nakažených zdravotníků evidovali v Praze a v Moravskoslezském kraji.

S negativním testem by mohlo za kulturou či do hotelu víc lidí

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám