Hlavní obsah

EU by měla poskytnout vakcíny Ukrajině i Balkánu. Ideu podporuje i Petříček

Novinky, aš, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

EU by měla poskytnout vakcíny proti koronaviru také Ukrajině a zemím na Balkáně, které s Unií sousedí. Evropskou komisi k tomu vyzvali ve společném dopise ministři zahraničí třináctí unijních zemí včetně českého, uvedl list The Guardian. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) Novinkám sdělil, že o iniciativě informoval na vládě. Podle signatářů nemůžou být země sedmadvacítky chráněny před covidem-19, pokud se pandemie nezbaví i země, s nimiž sousedí.

Foto: Novinky

Injekční stříkačky s vakcínami pro covid-19.

Článek

„Silně podporujeme úsilí a iniciativy členských států a Evropské komise sdílet vakcíny z přidělených kontraktů s nejbližšími sousedy v EU, jako jsou státy Západního Balkánu,“ stojí v dopise ministrů ze 6. ledna. Také by měly těmto zemím pomáhat se zajištěním vakcín.

Dopis byl určen ministru zahraničí EU Josepu Borrellovi, komisařce pro zdraví a potraviny Stelle Kyriakidesové a pro sousední země a rozšíření Olivérovi Várhelyimu.

Jak vzniklo očkování a k čemu slouží

Zdraví

„Rozhodně se nejedná o pomoc nyní, kdy ani v ČR, ani EU není ještě vakcín dostatek. Chtěl bych zdůraznit, že jde o pomoc ve chvíli, kdy jich budeme mít dost. Informoval jsem o tom na vládě a o možnostech jednáme s ministerstvem zdravotnictví,” sdělil Novinkám ministr Tomáš Petříček.

Dopis vyzývá EU k masivnější pomoci

EU by podle ministrů měla vyjít ze stávající iniciativy a zorganizovat podobně širokou pomoc jako pro země Západního Balkánu i pro další sousedy EU, kteří jsou součástí Východního partnerství, uvedla agentura PAP. Odvolávají se na závěry posledního summitu, kde se šéfové států a vlád EU shodli, že budou pokračovat ve spoluorganizování mezinárodní reakce na pandemii v celém světě, a podpořili ideu rovného přístupu k očkování pro všechny.

Pod dopisem je podepsáno třináct ministrů zahraničí. Kromě českého ještě slovenský, maďarský, polský, švédský, dánský, finský, lotyšský, litevský a estonský. Dále dopis podepsali ministři zahraničí Bulharska, Rumunska a Chorvatska.

Léková agentura EU schválila další vakcínu proti covidu

Koronavirus

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Ladsbergis k tomu dodal, že je „naší povinností podat pomocnou ruku partnerům EU na východě, na Západním Balkáně a dalším oblastem“.

Komise hledá, jak pomoci

Evropská komise potvrdila, že dopis dostala, a dodala, že vládám odpoví. Uvedla ještě, že hledá cestu, jak pomoci balkánským zemím a dalším sousedům včetně Gruzie a Ukrajiny.

Země EU zahájily očkování proti covidu-19 27. prosince, Slovensko a Maďarsko dokonce o den dříve, ale chudší balkánské země nebyly schopné podle listu The Guardian vyjednat stejný přístup k vakcínám. Některé sousedící země ještě ani nemají rozvrh očkování.

Čtyři balkánské země - Srbsko, Albánie, Severní Makedonie, a Černá hora jsou kandidátskými zeměmi EU, o vstup má však zájem i Bosna a Hercegovina nebo Ukrajina.

Reklama

Výběr článků

Načítám