Hlavní obsah

Za pivo pro Kalouska hrozí restauratérovi tučná pokuta

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát povede správní řízení s restaurací Hlučná samota, kterou v úterý navštívil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Za možné porušení vládních opatření hrozí podniku pokuta až do výše tří milionů korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miroslav Kalousek

Článek

„Magistrát plánuje s danou restaurací zahájit správní řízení, brzy ji kontaktujeme. Dále se k tomu ale nebudeme vyjadřovat dříve, než řízení skončí, což by mohlo být koncem roku,“ řekl Novinkám mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Upozornil, že ve správním řízení hrozí fyzické osobě pokuta ve výši 20 tisíc až dva miliony korun, právnické osobě pak může úřad uložit až třímilionovou sankci.

Kalousek si dal v restauraci pivo. Pak tvrdil, že byl v kapitule

Domácí

Stravovací zařízení v Česku musejí být od poloviny října uzavřeny, je to jedno z opatření zavedených kvůli šíření koronaviru. Kalousek navzdory tomu strávil v úterý zhruba 40 minut v restauraci na pražských Vinohradech, což následně vysvětloval tím, že si byl vyzvednout jídlo a během čekání s majitelem, kterého zná několik let, vypil pivo.

Magistrát si došlápne na otevřenou restauraci, která hostila Prymulu s Faltýnkem

Krimi

Kalousek není prvním politikem, který podobně přešlápl. Dne 21. října se v pozdních hodinách sešel v uzavřené restauraci Rio’s na pražském Vyšehradě šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek spolu s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO). Prymula kvůli tomu skončil ve funkci, ve které byl zhruba měsíc. Nahradil ho Jan Blatný (za ANO).

Hofman potvrdil, že s restaurací Rio’s již bylo řízení zahájeno. V obou případech bude podle Hofmana magistrát řešit zejména pochybení provozovatele kvůli pobytu osoby v restauraci.

Další postih, například za nenošení roušek, ale může přijít od hygieniků.

Kalousek: „Udělal jsem chybu"

Kalousek prohlásil, že pokud daný správní orgán uzná jeho provinění, nebude se schovávat za poslaneckou imunitu. „V případě, že dostanu pokutu, tak ji odvedu na příslušný účet. Udělal jsem chybu,“ řekl ve středu Novinkám.

O tom, že by mohl odejít z čela poslaneckého klubu TOP 09, Kalousek nyní neuvažuje. Podobně ve sněmovní funkci zůstává i Faltýnek, jemuž kvůli tomu opozice předhazovala, že se za schůzku kaje jen naoko.

Faltýnek končí jako první místopředseda ANO, šéfem klubu zůstává

Domácí

Kalousek nicméně odmítá, že by jeho návštěva restaurace byla stejným proviněním jako schůzka Faltýnka s Prymulou.

„Kdo nevidí rozdíl mezi vyšehradským mejdanem a mým přešlapem na Vinohradech, tak ho nevidí jenom proto, že ho vidět nechce,“ míní poslanec.

Letecký cestovatel Faltýnek opět zatápí Babišovi

Domácí

Připustil ale, že jeho záležitost má i politickou rovinu, proto se také dohodli s ostatními poslanci TOP 09, že vystoupí s omluvou před zbytkem dolní komory, jak také ve středu ráno učinil.

Tam se Kalousek omlouval nejen za čin samotný, ale i za to, že o něm nejprve „nevhodně žertoval“. Odkazoval tak na svoje úterní výroky pro Radiožurnál: „Já, pokud někde něco konzumuji, tak v kapitule a trpělivě čekám, že za to budu oceněn Řádem bílého lva," uvedl krátce poté, co byly zveřejněny jeho fotografie z restaurace.

Můj přešlap není prkotina, omlouvá se Kalousek

Domácí

Narážel tak na zmiňovaného Prymulu, který se hájil tím, že salonek, kde se schůzka s Faltýnkem uskutečnila, byl údajně v prostorách vyšehradské kapituly.   Prymulu nejvyšším státním vyznamenáním ocenil 28. října prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám