Hlavní obsah

Vzpomínat na Velikonoce na JIP? Hamáčkův černý scénář se zatím nenaplňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krizové scénáře, podle nichž mělo v souvislosti s vlažnějším přístupem části lidí k vládním restrikcím během Velikonoc dojít ke skokovému nárůstu počtu nových případů nákazy koronavirem, se zatím nepotvrzují. „Volnější režim“, který kritizoval například šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), zásadnější změnu trendů nepřinesl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Hamáček minulý týden uváděl, že Velikonoce se na počtu nově nakažených (negativně) projeví.

„Je potřeba vzít v úvahu situaci, která byla o velikonočních svátcích, a dopad na případný růst pozitivně testovaných na koronavirus,” uvedl ministr v souvislosti s debatami o uvolňování restrikcí pro občany i podnikatele.

Hamáček tak navázal na prohlášení z velikonočního víkendu, kdy uvedl: „Celá řada našich občanů se rozhodla Velikonoce strávit trošku ve volnějším režimu a roušky prostě nenosí. Byl bych strašně nerad, aby pak na to, jak strávili Velikonoce, vzpomínali na jednotce intenzivní péče.”

Nárůst počtu nakažených očekával touto dobou i epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Varoval rovněž, že pokud bude počet nových případů kolem 400 za den, upustí vláda od uvolňování restrikcí, které začalo již před Velikonocemi, kdy byly otevřeny hobbymarkety, které se okamžitě naplnily kupujícími.

Na číslech z neděle se krizové scénáře alespoň prozatím neprojevují. V neděli přibylo 92 nových případů, přičemž byly provedeny téměř čtyři tisíce testů. Čísla pochopitelně odrážejí víkendový stav, kdy je počet provedených testů nižší než během pracovního týdne.

Měsíc s rouškami: virus mizí, počet nakažených i mrtvých klesá

Koronavirus

Podíl počtu nakažených dosáhl 2,28 procenta a je tak zhruba na stejné úrovni jako počátkem minulého týdne. Velikonoční chování Čechů by se na statistikách mohlo projevit ještě v dalších dnech, neboť inkubační doba koronaviru může být až 14 dní.

Bez ohledu na to mohou již od pondělí otevřít své provozovny řemeslníci a nakoupit je nově možné i na farmářských trzích. Za týden by se podle představ vlády měly otevřít obchody do 200 metrů čtverečních, zatímco kadeřníka Češi navštíví nejdříve 25. května.

Farmářské trhy opět ožívají, jsou ale trochu jiné než dřív

Koronavirus
Foto: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám