Hlavní obsah

Vystrčil: Babiš je bezohledný, Zeman neomalený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chování premiéra Andreje Babiše (ANO) je podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nevypočitatelné a bezohledné. Jednání prezidenta Miloše Zemana ve vztahu k oponentům považuje Vystrčil zase za neomalené a nepřijatelné. Podle šéfa horní komory tito ústavní činitelé nedodržováním pravidel a společenských norem přispívají k jejich destrukci, a tím k chaosu.

Foto: Ann Wang, Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Už nelze mlčet. Žijeme v době, která není jednoduchá. Stojí nás to spoustu energie a sil. Máme robustní zdravotnický systém a skvělé zdravotníky. Přesto v boji patříme mezi neúspěšné. Ten, kdo to celé řídí, to nezvládá,” řekl ve čtvrtek novinářům.

Podle něj navíc lidé, kteří jsou odpovědní za chod státu, mají čím dál více pocit, že nemusí dodržovat pravidla, že si mohou dovolit cokoli. „Mohou ohýbat zákony, hazardovat s naší bezpečností či měnit opatření, jak je to napadne,” sdělil.

Konkrétně se pustil do Babiše a Zemana. „Premiér se i v případě nejbližších spolupracovníků, kteří mají největší váhu a povinnost bojovat proti pandemii, chová nevypočitatelně, bezohledně, neslušně," zkritizoval Vystrčil.

Blatný skončil

Domácí

Reagoval tím na způsob odvolání Jana Blatného z funkce ministra zdravotnictví, který se o svém sesazení dozvěděl z médií. Vystrčil pokládá takovéto chování za neslušné, demoralizující a ponižující.

Zemanovy hyeny jsou projev úpadku 

Za neomalené a nepřijatelné Vystrčil považuje zase to, když se ústavní činitelé, například prezident, vysmívají lidem a opovržlivě se vyjadřují o jejich práci či inteligenci.

Pozvěte hyeny, řekl Zeman a ceremoniál jmenování mohl začít

Domácí

„Považuji za projev nejhlubšího úpadku, pokud jsou zástupci například médií nazýváni hyenami anebo ochránci naší bezpečnosti čučkaři,” uvedl Vystrčil ke dvěma ze Zemanových výroků.

Prezident Zeman nazval novináře hyenamiVideo: TV Nova

Za zásadní ohrožení bezpečnosti označil Vystrčil také skutečnost, že část vládních činitelů ignoruje stanoviska bezpečnostních složek a do přípravy výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany chce začlenit ruskou firmu Rosatom.

„Obcházení a nedodržování pravidel se stává vlastně hlavním nástrojem vládnutí," prohlásil předseda Senátu. Pokládá to za devastaci dobrých mravů a společenských norem a zásadní ohrožení svobody a demokracie a úspěšné budoucnosti České republiky.

Senát nechce, aby vláda zvala čínské a ruské firmy do tendru na Dukovany

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám