Hlavní obsah

Vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti

Novinky, Renáta Bohuslavová

Vláda ve čtvrtek schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti. Daňové odpočty u hypoték budou nadále možné u všech smluv uzavřených do konce roku 2021. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zrušení slibovala už od konce března a téměř zastavila realitní trh. Zákon musí ještě schválit Poslanecká Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Po velice dlouhé debatě jsme se shodli na zrušení daně z nabytí nemovitostí,“ sdělila ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání vlády Schillerová.

Novela by měla mít podle ministryně zpětnou účinnost. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března, kterou ministerstvo kvůli pandemii odložilo do konce srpna, již daň platit nebudou.

Vláda povolila kulturní a sportovní akce už od 11. května

Koronavirus

Daň nebudou muset platit ani ti, kteří koupili nemovitost nebo pozemek už v prosinci 2019 a pokud ji už zaplatili, budou peníze vráceny.

Prodloužení nouzového stavu do 17. května bude zřejmě definitivní

Domácí

Jednou z podmínek zrušení daně je délka po kterou musí vlastník platit daň z příjmu, pokud se rozhodne nemovitost prodat. Ta je dnes až 15 procent a platí se z rozdílu toho, za kolik byla nemovitost koupena a následně prodána.

Schillerová už měsíc slibuje zrušení daně z nabytí nemovitosti. A trh kvůli tomu stojí

Domácí

Dnes vlastník musí daň z příjmu při prodeji platit, pokud nemovitost prodá do pěti let, pokud se k tomu rozhodne později, daň platit nemusí. Vláda tuto dobu navrhla prodlužit až na 10 let.

Argumentem je boj proti spekulantům, kteří domy ve velkém nakupují a pak za draho prodávají, a pomoc mladým rodinám. Prodloužení časového testu bude platit ale až pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

Novelu pak podle ministryně předloží vláda v rámci standardního legislativního procesu. „Neměla by se projednávat ve stavu legislativní nouze,” dodala Schillerová.

Cíl: Oživit trh 

„Z poklesu nájmu vidíme, že cena nemovitost klesá. Mohlo by to tak trh opět oživit,” dodala ministryně.

Daň z nabytí nemovitosti dnes činí čtyři procenta z kupní ceny a od roku 2016 ji platí kupující. Platí se ze staveb i pozemků. Neplatí se z novostaveb a jsou od ní osvobozeni ti, kteří nemovitost získali v dědictví či darem.

Ministryně Schillerová o jejím zrušení poprvé mluvila koncem března. Její slib však na více než měsíc téměř zastavil realitní trh a lidé čekají, co bude. Ona čtyři procenta z kupní ceny mohou totiž znamenat podstatnou úsporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám