Hlavní obsah

Vláda podpořila návrh vysílat vojáky na mise i bez souhlasu parlamentu

Praha

Vláda souhlasila v poslaneckým návrhem, aby mohla vysílat vojáky na mise do zahraničí i bez souhlasu parlamentu. Poslanci a senátoři by se takovou misí zabývali až zpětně a pokud by ji neschválili, byla by následně ukončena. Ústavní novela má zrychlit a zefektivnit reakce státu na krizové situace. Změnu navrhlo 67 poslanců v čele v Janou Černochovou z ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar před jednáním vlády

Článek

„Je nezbytné, aby stát mohl v těchto nových podmínkách reagovat flexibilně, rychle a efektivně i vzhledem k tomu, že varovací doba se zásadně zkrátila,“ píše se v důvodové zprávě.

Vláda by tak mohla bez souhlasu poslanců vyslat vojáky do zahraničí například v rámci rychlé reakce NATO. Ta musí být připravena zakročit proti nepříteli v několika dnech. Bez souhlasu parlamentu by mohli ministři vyslat také jednotku na záchranu unesených českých občanů.

„Aktuálně jsme v situaci, kdy nám naše ústava neumožnuje stoprocentně splnit některé naše spojenecké závazky,“ řekl před příchodem na jednání vlády předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je pod novelou také podepsaný.

Pro musí být 120 poslanců a většina senátorů

Ústavní novelu předložila skupina poslanců v čele s Janou Černochovou (ODS), podporují ji poslanci napříč politickými stranami. Návrh podpořil nejen vicepremiér Hamáček, ale i premiér Andrej Babiš (ANO) a další poslanci z ODS, STAN nebo KDU-ČSL.

Návrh nyní poputuje k prvnímu čteni do Sněmovny. Vzhledem k tomu, že je to změna ústavního zákona, musí ho schválit minimálně 120 poslanců a třípětinová většina přítomných senátorů.

Návrh předložili poslanci i v minulém volebním období, tehdy ale nebyl schválen.

Výběr článků

Načítám