Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí jednal o delším nouzovém stavu, který nyní platí do 28. března. Podle vlády je ho nutné prodloužit, aby mohla platit aktuální přísnější omezení volného pohybu. Tématem schůze bylo i častější testování ve firmách. Brífink je naplánovaný na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 22.3.2021 Video: ČTK

 
Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli k nouzovému stavu uvedl, že je ho potřeba prodloužit minimálně na 14 dní. „Věřím, že po těch čtrnácti dnech se opravdu můžeme dostat pod pět tisíc (nově nakažených) za den. Pak půjdou zvednout ta plošná opatření jako okresy a následně dojet ty další,” uvedl v Partii na Primě.

Hamáček: Neříkal jsem, že za tři týdny tu bude ráj. Rozvolnit teď je sebevražda

Domácí

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nicméně také v neděli řekla, že se kabinet předběžně dohodl na dalších 30 dnech.

Ať už se ale vláda rozhodne jakkoli, její žádost bude muset následně projednat Poslanecká sněmovna. Menšinová vláda si tak pro delší stav nouze musí zajistit podporu alespoň u některých poslanců. S opozičními zákonodárci by měl premiér Babiš jednat ve středu.

Častější testování 

Vláda pak podle šéfky státní kasy pravděpodobně uloží povinnost pravidelně testovat i firmám do deseti zaměstnanců a živnostníkům.

Zvažovat bude také častější testování. Možnosti jsou podle ministryně financí dvě – povinné testy jednou za pět dní, nebo zvýšení frekvence testování z jednoho testu týdně na dva.

Testy ve firmách zachytily za týden tisíce nakažených

Koronavirus

Podniky s více než 250 zaměstnanci musely první kolo testování dokončit do 12. března, středně velké firmy měly na otestování všech pracovníků čas do 15. března. Zapojeny už jsou i společnosti s deseti až 49 lidmi, které musejí první cyklus testování skončit do 26. března. Testování je závazné i pro veřejný sektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám