Hlavní obsah

Hamáček: Neříkal jsem, že za tři týdny tu bude ráj. Rozvolnit teď je sebevražda

Rozvolňování tvrdých koronavirových opatření bude podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) možné až ve chvíli, kdy se uvolní kapacity nemocnic. Třítýdenní lockdown zabírá, čísla nově nakažených klesají, ale jeho neprodloužení by podle Hamáčka znamenalo „sebevraždu”. Není však jasné, zda bude vláda žádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dva týdny nebo 30 dní.

Foto: Novinky

V opatřeních je potřeba dál pokračovat, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Nikdy jsem neříkal, že za tři týdny tu bude ráj na zemi. Řekli jsme měsíc doma, máme ještě chvíli čas a bude lépe. A evidentně lépe je. Vypadá to, že jsme těmi třemi týdny zachránili české zdravotnictví. Rozvolňování bude možné v situaci, až se nám vyprázdní špitály,” hájil potřebu prodloužit původně třítýdenní lockdown vicepremiér Jan Hamáček v nedělní Partii na Primě.

Velikonoční návštěvy jen v rámci okresu

Domácí

Hamáček tak reagoval na kritiku primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti), který jemu a vládě vyčetl ztrátu důvěry občanů. „Co vidím jako největší problém, je ztráta důvěry obyvatel a ochota opatření dodržovat. Slyšíme tu od jara, že už bude líp, teď se dozvídáme, že to bude až za další týdny,” řekl Hřib.

Pražský primátor zároveň Hamáčka vyzval k tomu, aby vláda zvážila rozvolnění některých méně potřebných a pro lidi nesmyslných opatření. Řeč přišla například na doporučení uzavření dětských hřišť či povinné nošení roušek na ulici.

Hamáček však trvá na tom, že rozvolnění v tuto chvíli není možné. „Ve chvíli, kdy se epidemie otočila a začíná klesat a současně vidíme plné JIPky, je jasné, že to takhle nesmí skončit a není to cíl. Jsme skoro v cílové rovině, tak přece se nestřelíme do hlavy. Spoléhám na to, že to lidi nechtějí ztížit těm zdravotníkům a prostě to ještě chvíli vydrží,” prohlásil Hamáček.

14 nebo 30 dní?

Není však jasné, o jakou dobu vláda prodloužení nouzového stavu bude prosazovat. Zatímco Hamáček na Primě uvedl termín do 11. dubna, tedy čtrnáct dní, ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (ANO) ve stejný čas v diskuzi v České televizi hovořila o dohodě kabinetu požádat poslance o třicetidenní prodloužení.

Buďte v pohodě, vakcína bude účinnější, radí vědci očkovaným

Zahraniční

K udržení plošných opatření potřebuje vláda souhlas poslanců, stávající nouzový stav má skončit v neděli 28.března. Kabinet to bude řešit na svém pondělním jednání, zákonodárci by se k tomu pak měli dostat na páteční schůzi.

„Věřím, že po těch čtrnácti dnech se opravdu můžeme dostat pod pět tisíc za den. Pak půjdou zvednout ta plošná opatření jako okresy a následně dojet ty další,” nastínil. Zpřísňování naopak není na místě, protože prý už není „co zpřísnit”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám