Hlavní obsah

Vláda ani opozice povinné migranty nechtějí

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerozdělování migrantů podle nového migračního balíčku, který ve středu představila Evropská komise, je v ČR nepřijatelné pro vládu i opoziční strany. Návrh zahrnuje i povinné přerozdělování uprchlíků v některých vyjmenovaných krizových situacích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto

Článek

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je pro Česko nepřijatelné jakékoliv přerozdělování. Stejný názor zastávají také všichni oslovení představitelé ostatních politických stran. Smířlivější jsou jen Piráti, protože se Komise podle nich proti minulým návrhům poučila z kritiky.

Hamáček zdůraznil, že na konečné podobě balíčku se budou muset dohodnout členské země a že není jisté, zda se nakonec podaří shodu nalézt. Z balíčku považuje Hamáček za nejdůležitější posílení ochrany vnějších hranic EU a zrychlení návratů nelegálních migrantů do zemí původu.

Cukr a bič

Povinné přijímání migrantů ale ministr vnitra jednoznačně vyloučil. „Jsme zásadně proti. Nebudeme souhlasit s žádným návrhem, který by obsahoval povinné relokace,“ řekl Hamáček. Dodal, že je Česko připraveno k diskusi o návrhu, podle něhož by státy, které migranty přijmout nechtějí, na vlastní náklady zajistily návrat osob, jež nezískají azyl, do země původu. „Jsme schopni se o této alternativě bavit,“ řekl.

Lidovcům se nelíbí, že návrh je postavený na metodě cukru a biče, kdy za přijatého migranta členský stát od EU dostane dotaci 10 tisíc eur (270 tisíc Kč), při odmítnutí hrozí soudní řízení a vysoké pokuty. „Metodu cukru a biče bychom spíše než na státy EU měli použít na země, odkud k nám běženci přicházejí, aby lépe fungovala návratová politika,“ řekl místopředseda KDU-ČSL a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík.

Babiš: Nesouhlasím s migračním balíčkem ani snížením emisí

Domácí

Piráti naopak vítají, že si státy mohou vybrat, jak státům nejvíce postiženým migrací pomohou, a že budou státy finančně motivovány, pokud uprchlíky přijmou. „Co se týče povinných kvót, nadále budeme trvat na jejich úplném vyškrtnutí z návrhu. Je ovšem potřeba, aby se Evropa připravila na další případný nárůst počtu žadatelů o azyl, především vybudováním funkční infrastruktury ve státech na vnější hranici,“ řekl místopředseda sněmovního evropského výboru František Kopřiva (Piráti).

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil věří, že při dalších jednáních jakékoli kvóty z návrhu vypadnou. „Nikdy nebudeme pro přerozdělování uprchlíků, protože v minulosti diskuse na toto téma vedly k politické krizi a tu znovu vyvolat uprostřed koronavirové pandemie bych považoval za nešťastné,“ řekl Právu Pospíšil.

Evropská komise navrhla nový azylový systém. V nouzi se budou uprchlíci rozdělovat nuceně

Evropa

Podle šéfa STAN Víta Rakušana je správné, že návrh jasně říká, jaký podíl mají mít členské státy na návratové politice. „Permanentní kvóty bych odmítl, z mého pohledu nevedou k řešení a zbytečně paralyzují Evropskou komisi,“ uvedl Rakušan.

Komunisté podle předsedy Vojtěch Filipa jsou proti návrhu, protože se pouze tváří, že je lepší. „Je stále nepřijatelný, protože dál ponižuje suverenitu unijních zemí a nařizuje jim podřídit se přerozdělování, které určí komise. Rychlejší návratovou politiku jsme schopni zajistit sami bez souhlasu komise. Považuji to za farizejství, které je nutné odmítnout,“ napsal Právu Filip.

Solidarita ohledně migrace bude závazná, naznačila eurokomisařka

Evropa

Šéf SPD Tomio Okamura vidí pouze jedno řešení, tím je referendum o vystoupení z EU. „Čím dříve z EU vystoupíme, tím lépe. Pokud z EU nevystoupíme, EU zničí naši vlast imigranty a islamizací,“ sdělil Právu Okamura.

Šéf Trikolóry Václav Klaus si myslí, že Evropská komise má v českém parlamentu řadu zastánců. „Proto jde o vážné nebezpečí. Trikolóra hájí nulovou toleranci k nelegální migraci od svého založení. A setrvá v tom,“ sdělil Právu Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám