Hlavní obsah

František Kopřiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká pirátská strana
Článek

Český laboratorní specialista, copywriter a politik je od října 2017 poslancem. Ve svých 22 letech je druhým nejmladším členem Poslanecké sněmovny. Kandidoval za Českou pirátskou stranu.

Kopřiva se narodil 30. listopadu 1995 v Mladé Boleslavi, kde absolvoval na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře. Následně začal studovat na Fakultě elektrotechnické na ČVUT v Praze. Od roku 2017 studuje Fakultu Humanitních studii Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuje v Laboratoři pro vývoj a realizaci ČVUT v Praze. Příležitostně působí také jako copywriter.

Od roku 2014 je členem Pirátů, kde je aktivně zapojen v zahraničním odboru a pracovní skupině pro mezinárodní vztahy. Je v předsednictvu středočeského sdružení a od srpna 2015 členem Republikového výboru. Je také předsedou místního sdružení v Mladé Boleslavi.

V roce 2016 kandidoval v Krajských volbách jako lídr Pirátů ve Středočeském kraji, ale neuspěl, protože strana nezískala dostatečný počet hlasů.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 byl zvolen poslancem ve Středočeském kraji ze třetího místa kandidátky. Stal se tak druhým nejmladším poslancem ve Sněmovně (nejmladší je Dominik Feri).

Ve volném čase se věnuje četbě, hudbě, tvůrčímu psaní, cestování, vědě, sportu a svým dalším širokým zájmům.

Články k tématu