Hlavní obsah

Jiří Pospíšil: Životopis politika

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Jiří Pospíšil je český politik, právník a bývalý ministr spravedlnosti. Po volbách 2022 si připíše další funkci v radě hlavního města Prahy, a to náměstka pro kulturu.

Zájem o politiku od mládí

Narodil se 27. listopadu 1975 v Chomutově. Je svobodný a bezdětný. Už od mládí se angažoval v politice, v 19 letech vstoupil do Občanské demokratické aliance a v roce 1998 neúspěšně kandidoval do zastupitelstev Plzně a městského obvodu Plzeň 3.

Ve stejném roce se zařadil ke spoluzakladatelům regionálního sdružení Mladých konzervativců v Plzni a stal se členem ODS. V té době studoval práva na Západočeské univerzitě v Plzni, později v oboru po složení rigorózní zkoušky získal titul JUDr.

Po studiu působil na „své univerzitě“ vyučoval správní právo. Přednášel i na soukromé Vysoké škole Karlovy Vary a byl advokátní koncipient.

V roce 2000 dosáhl na první veřejnou funkci. Stal se zastupitelem nově vzniklého Plzeňského kraje. Mandát vykonával 4 roky, poté se o něj již neucházel. V roce 2002 byl v necelých 27 letech poprvé zvolen poslancem, ve Sněmovně se stal místopředsedou Ústavně právního výboru.

Jeho kariéra u občanských demokratů postupovala zvolna, ale jistě. Stanul v čele regionálního sdružení strany v Plzeňském kraji. V roce 2005 se dostal mezi stranické špičky, když se stal členem výkonné rady.

Jako ministr prosadil nový trestní zákoník

Po letech v opozici jako stínový ministr spravedlnosti byl jmenován členem vlády. Působil v obou dvou vládách vedených Mirkem Topolánkem (ODS), justici řídil mezi lety 2006 a 2009.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pospíšil (vlevo) a Mirek Topolánek

Za největší úspěch v jeho ministerském působení lze pokládat prosazení dlouho chystaného trestního zákoníku. Za jeho účasti ve vládě prošla parlamentem také novela občanského soudního řádu, která zavedla nový způsob doručování, ministerstvo pod jeho vedením začalo také s elektronizací justice.

Plzeň a děkan po aféře právnických titulů

Vládu opustil, když po vyslovení nedůvěry Topolánkův kabinet nahradila „úřednická“ vláda Jana Fischera.

Na podzim 2009 se Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni zmítala v kauze plagiátorství závěrečných prací a neobvykle krátkých dob studia. Její děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Ivan Tomažič a Milan Kindl vzdali funkcí kvůli obvinění z plagiátorství.

Rektor univerzity nejprve Pospíšila dočasně pověřil vedením fakulty, poté byl oficiálně zvolen děkanem. Pospíšil však zdůrazňoval, že ve funkci zůstane jen do té doby, než se podaří dokončit na fakultě potřebné reformy a stabilizovat její situaci. V čele fakulty strávil přibližně 10 měsíců.

Návrat do vlády a osobní pád v ODS

V roce 2010 se stal místopředsedou ODS. Rovněž opět obhájil poslanecký mandát a pod předsedou vlády Petrem Nečasem (ODS) se vrátil do čela ministerstva spravedlnosti. Přibližně rok rovněž řídil Legislativní radu vlády, kterou dříve vedl v letech 2006–2007.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pospíšil (vlevo) v roce 2010 při jmenování ministrem spravedlnosti přijímá pověření od prezidenta Václava Klause

Z čela ministerstva pokračoval v přípravě nového občanského zákoníku. Jako ministr čelil Pospíšil kritice kvůli situaci ve státním zastupitelství v souvislosti s některými kroky nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Negativní hlasy zmiňovaly, že Pospíšil ve vládě nebyl zvlášť viditelný. U veřejnosti se ale těšil poměrně velké oblibě, kterou mu lidé projevili v červnu 2012. Tehdy jej premiér překvapivě odvolal s odůvodněním, že má problém s vysokými finančními nároky jeho resortu. Pospíšil usiloval o zvýšení počtu zaměstnanců soudů.

Většina politiků včetně Nečasových spolustraníků se však shodla, že šlo jen o zástěrku jiného, závažnějšího důvodu. Série drobných demonstrací v následujících dnech vyjadřovala Pospíšilovi podporu.

Usiloval o post hejtmana Plzeňského kraje a v říjnu 2012 se po osmi letech vrátil do zastupitelstva. Z pozice lídra dovedl ODS k volebnímu vítězství, v zastupitelstvu však vznikla koalice bez občanských demokratů. Poslanci následně Pospíšila zvolili místopředsedou Poslanecké sněmovny. Zůstal jím 7 měsíců, než byla dolní komora v srpnu 2013 rozpuštěna.

V předčasných volbách byl již počtvrté zvolen poslance a opět se stal místopředsedou Ústavně právního výboru. Po mimořádném kongresu v lednu 2014, na němž se neúspěšně ucházel o post 1. i řadového místopředsedy, z ODS odešel. Své rozhodnutí zdůvodnil ztrátou důvěry u řady členů. Post poslance si nakrátko ponechal.

Brusel a Praha s TOP 09

V květnu 2014 jako nestraník kandidoval do Evropského parlamentu za koalici TOP 09 a STAN. Získal mandát a záhy se vzdal funkce poslance. Tento post by beztak brzy ztratil, protože nejsou slučitelné.

Oblibu u veřejnosti, o níž mnozí spekulují, čím si ji vlastně získal, potvrdil. V preferenčních hlasech předstihl Luďka Niedermayera a získal celkově ze všech kandidátů nejvíce hlasů. TOP 09 skončila na druhém místě s téměř 16 procenty hlasů a 4 získanými mandáty z 21. Mandát o pět let později obhájil.

V říjnu 2017 podal členskou přihlášku do TOP 09, druhý den byl do strany přijat. V listopadu 2017 vystřídal na postu předsedy strany Miroslava Kalouska. Jiří Pospíšil zvažoval kandidaturu do prezidentských voleb v roce 2018, nakonec ale nekandidoval.

Své trvalé bydliště po letech v Plzni přenesl do Prahy, v říjnu 2018 vedl její listinu „Spojené síly pro Prahu“ do voleb zastupitelstva hlavního města. Jednalo se o koalici TOP 09 a STAN za podpory KDU-ČSL a některých dalších stran. Po nich se stal předsedou zastupitelského klubu, než byl v roce 2021 odvolán.

Pražské komunální volby v roce 2022 vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), za níž Pospíšil zdárně obhájil svůj mandát. Až po vleklých pětiměsíčních jednáních byla dohodnuta nová většinová koalice. Pospíšilovi má připadnout post náměstka primátora pro cestovní ruch a kulturu.

Články k tématu

Odvolat Pospíšila se opozici nepodařilo

Jiří Pospíšil (TOP 09) zůstává náměstkem pražského primátora. Opozici se jej ve čtvrtek nepodařilo odvolat, když pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů....