Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, jam

Vláda vedená premiérem Andrejem Babišem (ANO) na svém pravidelném pondělním jednání projedná mimo jiné případné darování či prodej vakcín proti koronaviru, které Česko nepotřebuje. Tisková konference je naplánována na 16. hodinu, Novinky ji nabízí živě.

TK po jednání vlády 26.7.2021 Video: ČTK

 
Článek

Kompletní očkování má v Česku 4,5 milionu obyvatel, alespoň první dávku má 5,3 milionu lidí. Zájem o očkování proti koronaviru v posledních týdnech, a to hlavně mezi mladšími ročníky, klesá. Vakcín je dostatek, objednáno je nyní 23,9 milionu dávek za 8,5 miliardy korun.

ČSSZ testuje on-line kalkulačku pro výpočet termínu a výše budoucí penze

Domácí

Kabinet proto během pondělního jednání řeší plán, podle kterého by Česko mohlo některým zemím darovat či prodat očkovací látky, které nepotřebuje. Podle nedělního vyjádření premiéra Babiše by se mělo 250 tisíc dávek darovat Vietnamu, dalších 200 tisíc dávek by mělo být posláno na Tchaj-wan.

Kabinet také projedná návrh jmenovat Pavlu Svrčinovou hlavní hygieničkou ČR. Nyní je funkcí pouze pověřena. Jako jediná se přihlásila do výběrového řízení.

Na programu jsou ale i necovidová témata. Vláda se bude zabývat zprávou o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za loňský rok. V této souvislosti bude také řešit změny pravomocí výboru Bezpečnostní rady státu (BRS pro kybernetickou bezpečnost, kdy by šéf Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) získal pravomoc svolat v případě ohrožení mimořádné jednání výboru.

Mezi další body schůze patří například zprávy o činnosti České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a Českého báňského úřadu za uplynulý rok. Ministři budou také jednat o případném rozšíření sbírek Uměleckoprůmyslového muzea o kubistická díla za téměř 31 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám