Hlavní obsah

Babiš odmítl povinné očkování. Možná v budoucnu, dodal Vojtěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že vakcína proti covidu-19 nebude za současné vlády povinná. Novinářům to řekl ve čtvrtek při návštěvě Královéhradeckého kraje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) mu však záhy částečně oponoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Votěch

Článek

„Ve Francii a Řecku je to (očkování proti covidu-19 pro zdravotníky a ošetřovatele) povinné, ale my se k tomu nekloníme, protože my tady máme velkou debatu, kterou přiživuji, o těch protilátkách,“ uvedl Babiš, který již dříve nastínil, že chce, aby lidé s dostatkem naměřených protilátek byli považováni za bezinfekční, stejně jako očkovaní nebo testovaní.

Na palubě speciálu do Tokia bylo nenaočkovaných víc. Nechtěli riskovat těsně před hrami

Domácí

Zároveň ale připustil, že na věc nepanuje jednotný názor ani mezi odbornou veřejností. „Je plno lidí, kterým lékaři říkají, že mají protilátky, aby se neočkovali. Jiní naopak, ať se očkují za každou cenu,“ dodal Babiš.

Chybí hranice

Odborníci včetně hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala opakují, že problém tkví v tom, že doposud nebyla stanovená jasná hranice protilátek, od které je člověk po prodělání onemocnění ochráněn.

Roky dřiny, peněz i odložené mateřství přišly vniveč: covid chytila i volejbalistka Sluková

Domácí

O zavedení povinné vakcinace se opět začalo mluvit poté, co se onemocnění v Tokiu prokázalo u neočkovaného lékaře českých olympioniků Vlastimila Voráčka. Podle zjištění Novinek však nebyl na palubě speciálu jediným neočkovaným cestujícím.

Babiš se však brání tomu, že by se povinné očkování zavedlo alespoň pro pracovníky ve zdravotnictví. „Zdravotnicí jsou zodpovědní,“ zdůvodnil Babiš.

Vojtěch: Možná v budoucnu

Na jeho slova ve čtvrtek navazoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podotkl, že by kvůli možnému zavedení povinného očkování musel být zřejmě novelizován i zákon o ochranně veřejného zdraví. Změnu by tedy museli  posvětit nejenom poslanci, ale i senátoři.

Respirátory pro netestované a návrat zpěvu. Vojtěch nastínil, jak se od září bude učit

Domácí

Nevyloučil však, že k tomu později dojde. „Jestli se někdy dostaneme s očkováním proti covidu-19 k povinnosti, možné to je v budoucnosti, ale nemyslím si, že je to otázka současné doby,“ řekl.

A doplnil, že větší problém vidí v sociálních službách, jako jsou domovy důchodců, kde je míra proočkovanosti mezi pracovníky nižší než u zdravotníků. „Tam jsou nejrizikovější pacienti,“ zdůrazňoval Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám