Hlavní obsah

Očkování proti koronaviru zpomaluje. Nevěřte dezinformacím, apeluje Vojtěch

Právo, špf

Oproti červnovým 110 tisícům denně se minulý týden podalo kolem 94 tisíc dávek, toto pondělí dokonce ještě o dalších deset tisíc méně.

Foto: Jan Handrejch , Právo

V obchodním centru Chodov se očkuje už více než týden bez registrace.

Článek

Data ukazují, že vysoký zájem z června začíná dojíždět a ubývá těch, kteří čekali na druhou dávku. Počty lidí, kterým zdravotníci podali teprve první dávku, se však výrazně nemění. Za uplynulé čtyři týdny to bylo mezi 30 až 25 tisíci očkovaných.

Ministerstvo proto vymýšlí další cesty, jak dostat očkování blíže k lidem. Vedle otevření dalších očkovacích míst bez registrace pošle ve spolupráci s kraji do některých lokalit mobilní očkovací týmy.

Přijel tým s injekcemi. Tak proč neudělat pár kroků

Domácí

U praktiků 1,1 milionu dávek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzval, aby lidé nevěřili nepravdivým zprávám, které se šíří přes e-maily nebo po internetu.

„O očkování proti covidu běhá po internetu spousta mýtů. Já mám pro vás ale fakta. Čísla. ÚZIS zveřejnil data o tom, kolik lidí se po očkování nakazilo. A jsou jich pouze zlomky,“ poznamenal ministr. Po aplikaci druhé dávky očkování proti covidu-19 se nakazilo 4030 osob z 3,86 milionu očkovaných, většina měla pozitivní test krátce po aplikaci vakcíny. Po čtrnácti dnech je to jen šest setin procenta z očkovaných.

Vedle očkovacích center mají lidé stále možnost zajít na vakcínu k praktickému lékaři. Ti navzdory všem zádrhelům aplikovali od začátku roku přes 1,1 milionu dávek. Většinu z nich starším seniorům. Ne v každé ordinaci to šlo hladce.

Neočkovaní senioři jsou hlavně u hranic

Domácí

Bez očkování je stále několik desítek seniorů nad 60 let, kteří byli registrovaní u praktiků. Někteří se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů, jinde praktik nakonec neočkoval. V takovém případě je možné po domluvě přijít i do jiné ordinace. Seznam těch, které tuto možnost nabízejí, je k dispozici na https://ockovani.opendatalab.cz/praktici#free_vaccines.

Místa jsou po celé republice a na výběr je z preparátů od Moderny, AstraZeneky nebo jendodávkový Janssen.

Kolektivní imunita v září

Kolektivní imunity dosáhne Česko podle Vojtěcha v září, ze statistik je ale zřejmé, že zmíněné tempo vakcinace začíná pokulhávat. Původně se za kolektivní imunitu považovala hranice 70 procent lidí s ukončeným očkováním.

Stát chce lidem posílat dopisy, ať se nechají očkovat

Domácí

Kvůli nakažlivějším mutacím ji odborníci zvedli na 80 až 90 procent. Česko je přitom zatím v polovině cesty. Plně naočkovat se zatím podařilo zhruba čtyřicet procent obyvatel. Ve srovnání s ostatními státy EU si ale Česko nijak výrazně špatně nestojí. Sice je to méně než průměr EU, ale lépe než ve Francii či Švédsku, kde naopak rychleji rozdávají první dávky.

V Česku má aspoň jednu dávku 5,3 milionu lidí. Ve většině případů jde o preparát Pfizer/BioNTech, se kterým se očkuje nejvíce. Přes osm procent dávek tvoří látka od AstraZeneky a Moderny, zhruba procento činí jednodávkový Janssen.

Výběr článků

Načítám