Hlavní obsah

V Ústeckém kraji se koronavirus objevil ve dvou zařízeních pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus se v Ústeckém kraji objevil ve dvou zařízeních pro seniory, jedno je na Ústecku, druhé na Teplicku. V případě léčebny pro dlouhodobě ležící pacienty (LDN) v Ryjicích na Ústecku se zatím ale neví, zda se pacient nakazil přímo v zařízení, uvedla v pátek ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Hygienici za poslední týden zaznamenali v regionu nákazu u 85 lidí, počet lidí nakažených přímo v zařízeních pro seniory hygienici nespecifikovali.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nebylo to přímo při pobytu v Ryjicích, ale když ten člověk byl akutně ošetřen v nemocnici. Takže my ještě nevíme, jestli došlo k nákaze v Ryjicích nebo v nemocnici, ale protože už v Ryjicích pobyl po návratu pár hodin a pak byl teprve oznámen výsledek, děláme preventivní opatření,” uvedla k nákaze v LDN Šimůnková.

Další zařízení pro seniory, v němž se covid-19 objevil, je podle hygieniků na Teplicku.

V regionu se nákaza od začátku epidemie podle ministerstva zdravotnictví prokázala u 915 lidí, do čtvrtečního odpoledne se podle hygieniků 710 lidí uzdravilo a 19 lidí s koronavirem zemřelo.

Nejvíce nemocných je na Ústecku, kde hygienici evidují 27 nakažených pacientů, po 23 lidech s nákazou je na Litoměřicku a Teplicku, dalších 16 lidí s covidem-19 je na Chomutovsku, 14 na Lounsku. Nejméně případů s nákazou v kraji, a to čtyři, je na Děčínsku a Mostecku. Za středu a čtvrtek přibyly čtyři desítky případů.

Další nakažení, zejména na Litoměřicku, Lounsku a Žatecku, jsou cizinci, kteří pomáhali při sklizni chmele. „Potom nám přibylo dost lidí, kteří pracují v Praze, takže nákazu si přivezli z Prahy,” doplnila Šimůnková.

V karanténě jsou i pracovníci Činoherního divadla v Ústí nad Labem. „Včera (ve čtvrtek) a dneska probíhají testy a zatím je vše negativní, takže tam to vypadá, že se to podařilo zastavil,” uvedla ředitelka.

Koronavirus přerušil provoz ústeckého Činoherního studia

Domácí

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března. Mezi prvními nemocnými byl i muž z Děčína, který se vrátil z lyžařského pobytu v Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám