Hlavní obsah

V červenci dostane Česko o milion dávek vakcíny méně než v červnu

Praha

V červenci podle plánů dodávek dostane Česko o téměř milion dávek vakcíny proti covidu méně než v červnu. Nejvíc se dodávky sníží u nejčastější vakcíny Pfizer/BioNTech. Vyplývá to z dat o dodávkách vakcín, která zveřejňuje Středočeský kraj.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Očkování vakcínou od Pfizeru/BioNTechu v Srbsku

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve avizoval, že druhou dávku očkování by mělo v červenci dostat zhruba 1,6 milionu lidí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek Mladé frontě Dnes řekl, že na pokrytí potřeb Česka by snížené dodávky měly stačit.

V červnu obdrželo Česko dohromady zhruba 3,5 milionu dávek vakcíny, z toho zhruba 2,3 milionu byly od Pfizer/BioNTech.

Zastavení poklesu epidemie jde především za mladými

Domácí

Přišlo také asi 650 tisíc dávek jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson, 307 tisíc dávek vakcíny od firmy Moderna a asi 255 tisíc dávek od AstraZeneky, přičemž všechny tři vakcíny směřovaly především do ordinací praktických lékařů.

Vakcíny Moderna by mělo přijít v červenci asi o 160 tisíc dávek víc a zhruba 370 tisíc dávek bude vakcíny Johnson & Johnson. Česko očekává také asi 400 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca.

Podle Radiožurnálu by je ale český stát chtěl darovat do některé z mimoevropských zemí, vláda to projedná v příštím týdnu.

V nemocnicích je skoro po covidu

Domácí

O tuto vakcínu není v Česku příliš velký zájem kvůli velmi vzácným nežádoucím účinkům, kdy se u očkovaných objevily krevní sraženiny. Po nich ministerstvo vakcínou nedoporučilo očkovat mladší 60 let.

V srpnu se pak dodávky od Pfizer/BioNTech mírně zvýší na 1,69 milionu vakcín, nedosáhnou ale jarních více než dvoumilionových hodnot.

Více než 580 tisíc dávek vakcíny by měla dodat firma Moderna, 461 tisíc Johnson & Johnson a očekává se také dalších asi 500 tisíc dávek od AstraZeneky.

Reklama

Výběr článků

Načítám