Hlavní obsah

Umělci kompenzace za léto nedostanou, mohli by ale čerpat z programu COVID

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna ve čtvrtek zamítla návrhy poslanců TOP 09 a SPD, aby byl podnikatelům v kultuře a umělcům bez příjmu v důsledku epidemie koronaviru, kteří nesplnili dosavadní požadavky, vyplacen kompenzační bonus i za letní měsíce. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by ale mohli tito umělci dosáhnout na nevyčerpané peníze z podpůrného programu COVID Kultura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

TOP 09 požadovala, aby kompenzační bonus ve výši 500 korun za den byl uměleckým živnostníkům dodatečně vyplacen i za období od 9. června do 31. srpna. SPD chtěla pro umělce vyplácení příspěvků prodloužit až do konce roku.

Podvodníci žádali o covidové kompenzace. Získali 700 tisíc

Krimi

Stát kompenzaci podnikatelům vyplácel za období od 12. března do 8. června. Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který návrh představil, ale má vláda pravomoc toto období prodloužit do konce srpna, pokud přetrvávají koronavirová omezující opatření, tak aby rychle pomohla umělcům.

„Budeme se zabývat tím, jak využít toho, co už dnes máme, a to je právě program COVID Kultura. V této chvíli se s ministerstvem financí snažíme dohodnout podmínky, za kterých bych z těch stovek milionů korun, které tam podle mě budou, mohly čerpat jednak firmy, to jsou ty hudební kluby, a další, které se do toho nedostaly,” vysvětloval na plénu Zaorálek.

Umělci by mohli z programu získat až 40 tisíc

Ministr následně doplnil, že s ministerstvem průmyslu a obchodu řeší prodloužení programu pro zhruba 100 tisíc umělců, kteří by své ztráty mohli dokládat například čestným prohlášením a získat kompenzaci ve výši 30 až 40 tisíc korun.

Kromě toho resort plánuje vypsat výzvu pro neziskové organizace, ale i podnikatele, kteří nespadají do žádné ze skupin.

„Už se dohadujeme o tom, jakým způsobem to postavit, abychom mohli pokrýt skupinu a segment, který nám propadává, protože vlastně nepatří k žádným příspěvkovým organizacím. Jsou to ti umělci a autoři v oblasti kultury, kteří nejsou na hlavním zaměstnaneckém poměru příspěvkové organizace nebo jiného zaměstnavatele, jako třeba pedagogicky,” osvětlil.

Festivaly, kluby i divadla mohou žádat náhradu za zrušené akce

Kultura

Podle Kalouska se využitím programu a výzev ale prodlouží období, kdy jsou umělci bez příjmu až do listopadu. Navrhované doplacení bonusu by umělcům zaručilo peníze mnohem rychleji. Rozpočet by to podle něj stálo asi 250 milionů korun, ale umělci by nemuseli měsíce čekat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám