Hlavní obsah

Festivaly, kluby i divadla mohou žádat náhradu za zrušené akce

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu s Ministerstvo kultury připravilo 900 milionů pro kulturní organizace, které přišly o tržby. Mohou se hlásit od 18. srpna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Žádosti bude možné podávat od 18. srpna elektronicky na www.mpo.cz/kultura.  Podporu lze využít na „marně vynaložené výdaje, které vznikly od 1. října 2019 do 17. května 2020 ve spojitosti s organizací kulturních akcí, které se měly konat od 10. března 2020 do 31. srpna 2020 a v přímé souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády byly přesunuty nebo zrušeny”.

„Výzvu jsme stejně jako u programu COVID – Nájemné od začátku koncipovali tak, abychom poskytli podporu rychle, na základě jasných pravidel a bez zbytečné byrokracie a online. Připraveno máme 900 milionů korun,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Žádosti bude možné online podávat od 18. srpna do 18. září 2020, přičemž podpora poskytnutá MPO může příjemci pokrýt až 50 % uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce. Maximálně může žadatel získat pět milionů korun.“

Galerie i muzea

Uznatelnými výdaji se rozumí ty, které byly vynaloženy marně a nelze je využít na jinou či odloženou akci. Zrušenou kulturní akcí se rozumí kulturní akce, která byla bez náhrady zrušena v daném kalendářním roce, například ročník 2020 se neuskutečnil a počítá se až s ročníkem v roce 2021.

Žádat mohou podnikatelé, kteří mají jako svou hlavní činnost pořádání kulturních akcí, dále umělci, umělecké soubory, kluby, galerie či divadla a muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám