Hlavní obsah

Ministerstvo financí obcím odeslalo kompenzace za výpadek daňových příjmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí v pondělí poslalo obcím 13,4 miliardy korun jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi stát na straně jedné a obce a kraje na straně druhé. Jednorázový příspěvek obcím ve výši 1250 korun na obyvatele ministerstvo poskytlo na základě novely o kompenzačním bonusu, která nabyla účinnosti v pátek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Peníze na kompenzační bonusy pro OSVČ i malá eseróčka nejdou pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti, neboli z daně ze mzdy.

Z této daně 66 procent zůstává státu, zhruba 24 procent jde obcím a zbytek krajům. Obce a kraje tak z této vybrané daně dostaly méně peněz. Poté, co se proti tomu začaly bouřit, vláda přišla s novelou zákona o kompenzačním bonusu, na jejímž základě obcím vypadlé prostředky posílá zpátky.

Peníze mohou obce očekávat na svých účtech v polovině srpna, uvedlo ministerstvo financí.

Novela dále umožňuje lidem pracujícím na pojištěnou dohodu žádat o státní pomoc. Zástupci obcí a krajů dříve kritizovali, že vyplácení bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) připraví místní samosprávy o příjmy z daní.

Obce a kraje nechtějí platit bonus pro podnikatele ze svého. Vědí o tom od začátku, vzkázala Schillerová

Domácí

Vyplácený příspěvek OSVČ a společníkům malých firem, o který bylo možné žádat do pátku, byl fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

„Celkem poskytnutá částka 13,4 miliardy korun navíc dalece přesahuje reálný výpadek obcí odhadovaný na 5,5 miliardy. Vytváříme jim tím tedy i dodatečný polštář pro další investice, které nyní naše ekonomika potřebuje,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Peníze pošle ministerstvo dnes krajům, ty mají následně podle zákona pět pracovních dní na jejich převod obcím. Ministerstvo tak nevyužije zákonnou 60denní lhůtu.

Živnostníkům a společníkům malých s. r. o. dosud finanční správa vyplatila 21,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci odklepli bonus pro dohodáře

Sněmovna v pátek kývla na vládní návrh na kompenzační bonus pro osoby pracující na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a na dohodu o provedení práce (DPP). Od...

Výběr článků

Načítám