Hlavní obsah

Dohodáři získají příspěvek až 31 150 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká správa sociálního zabezpečení na konci března evidovala 222 600 lidí pracujících na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Zhruba polovina z nich měla vedle toho ještě zaměstnání, druhá polovina byla odkázána na příjem z práce na dohodu. A právě jim teď pomohou náhrady za výpadky příjmů v důsledku epidemie covid-19.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Příslušný zákon před několika dny podepsal prezident Miloš Zeman.

Tzv. dohodáři mají nárok na příspěvek 350 korun za den, a to zpětně za období od 12. března do 8. června. Celkem tedy dosáhnou až na 31 150 korun.

Podmínkou pro jeho získání je mimo jiné to, že odváděli nemocenské pojištění. Žádat budou moci lidé, kteří práci na dohodu vykonávali nejméně čtyři ze šesti měsíců před koronavirovou krizí.

Na rozdíl od živnostníků a společníků malých společností s ručením omezeným budou muset lidé pracující na dohody doložit tato ujednání a mzdové listy, protože finanční správa o nich nevede evidenci.

Elektronicky i osobně

Žádosti už je možné podávat. Lze je posílat e-mailem, klasickou poštou, datovou schránkou, podávat je pomocí aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO) nebo je podávat osobně na podatelnách finančních úřadů.

Na podporu bude mít nárok podle odhadu ministerstva financí asi 114 tisíc lidí.

Na dohody často pracují samoživitelky, rodiče malých dětí, lidé v penzi nebo studenti. Využívají se i u kratších úvazků.

Na dohodu o pracovní činnosti se nesmí odpracovat víc než 20 hodin týdně. Pokud je odměna přes tři tisíce korun měsíčně, odvádí se pojistné. Dohoda o provedení práce zahrnuje nejvýš 300 hodin za rok. Pokud výdělek přesahuje 10 tisíc korun, platí se z něj sociální a zdravotní odvody.

O kompenzační bonus 500 korun denně budou moci podle novely zpětně žádat i osoby samostatně výdělečně činné a společníci malých společností s ručením omezeným, kteří za koronavirové krize souběžně pracovali na pojištěnou dohodu.

Dosud byli tito lidé ze státních podpor vyloučeni. Souběh čerpání obou příspěvků možný nebude. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) soudí, že lidé budou žádat o ten vyšší z obou příspěvků.

Reklama

Výběr článků

Načítám