Hlavní obsah

Týden dovolené navíc? Češi pracují déle než většina Evropy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko patří k zemím s nejdelší pracovní dobou nejen v Evropské unii, ale i ve srovnání s dalšími rozvinutými státy světa. Mnoho Čechů by si ale mohlo v tomto ohledu polepšit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sněmovna by totiž měla na podzim rozhodovat o tom, zda se nárok českých zaměstnanců na dovolenou rozšíří ze čtyř na pět týdnů.

Takto dlouhé volno už více než dvě třetiny českých firem svým pracovníkům dnes poskytují. Novelu zákoníku práce, která by zavedla garantovanou pětitýdenní dovolenou pro všechny, předložila KSČM, která nynější vládní koalici ANO a ČSSD toleruje.

Návrh podporují i sociální demokraté a část zákonodárců ANO, proti němu se staví pravice v čele s ODS.

Hlavním argumentem nejen komunistů, ale i ministryně sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly a dalších zastánců delší zákonné dovolené je právě to, že podle OECD patří Česko ke státům s vůbec nejdelší pracovní dobou.

Češi stráví v práci 1792 hodin ročně

Zatímco čeští zaměstnanci loni v průměru odpracovali 1792 hodin, například Němci jen 1363, Francouzi 1520 a Rakušané 1511 hodin. Slováci, kteří mají nejvíce státních svátků v EU (15 – v ČR jich je o dva méně), loni strávili v práci 1698 hodin.

Celkově kratší pracovní dobu než Češi měli dokonce i obyvatelé Spojených států, ze zemí EU ji měli delší jen Řekové, v Polsku je stejná jako v tuzemsku. Nejdelší placené dovolené si přitom v Evropě užívají zaměstnanci ve Finsku a ve Francii, kde mají ze zákona nárok na šest týdnů.

Při prvním projednávání ve Sněmovně, které proběhlo na konci května, vyvolal návrh na zákonnou pětitýdenní dovolenou bouřlivou debatu.

Vláda předtím k předloze nepřijala žádné stanovisko, protože hlasováním v kabinetu neprošel návrh na neutrální postoj, ale ani na zamítnutí. Pro návrh byli vedle všech pěti ministrů za ČSSD dva zástupci hnutí ANO včetně premiéra Andreje Babiše.

„Již nyní víme, že téměř 70 procent zaměstnavatelů dává svým zaměstnancům formou benefitů týden i více navíc, proto náš návrh bereme jako zákonnou garanci a napravení nespravedlivého stavu pro všechny zaměstnance,“ sdělila Právu předkladatelka návrhu Hana Aulická (KSČM).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hana Aulická Jírovcová (KSČM)

„Navýšením základní výměry dovolené by došlo k posílení zotavovací funkce dovolené. Dovolená slouží jako institut prevence před pracovními úrazy a škodami na zdraví způsobenými v souvislosti s výkonem závislé práce vůbec,“ uvedla na dotaz Práva Barbara Eckhardová, mluvčí ministerstva práce, které dalo k návrhu KSČM souhlasné stanovisko.

Téma pro tripartitu

Premiér Babiš chce, aby se otázka pětitýdenní dovolené ještě prodiskutovala na tripartitě. „Určitě by si to lidi zasloužili, ale samozřejmě my nemůžeme zase tady něco diktovat. Každý zaměstnanec je jiný, každý zaměstnavatel má jiné možnosti, má jiné ekonomické výsledky.

Mnoho zaměstnavatelů to poskytuje jako nějaký dodatečný zaměstnanecký benefit a je to individuální záležitost. Aby se to mohlo řešit plošně, musí k tomu proběhnout debata na tripartitě,“ řekl Babiš Právu.

Odbory po uzákonění delšího volna už delší dobu volají, zástupci zaměstnavatelů jsou ale ostře proti. Podle nich by zavedení pátého týdne garantované dovolené mělo na řadu firem, zejména malých podniků, zásadní negativní dopady.

ODS je proti

K novele mají výhrady i někteří zákonodárci vládního hnutí ANO, sociální demokraté její schválení Sněmovnou podporují. „Většina zaměstnavatelů už pět týdnů dovolené poskytuje. Bylo by dobré tyto pracovní podmínky narovnat, tak aby pět týdnů dovolené měli všichni zaměstnanci,“ prohlásila už dříve Maláčová.

Podle ní platí, že pokud mají lidé více volného času, roste produktivita práce. Odpočatý zaměstnanec je také méně náchylný k úrazům. Šéf odborů Středula zase míní, že kvůli menšímu počtu volných dnů jsou Češi před důchodem mnohem víc unaveni než zaměstnanci v jiných evropských zemích.

ODS stejně jako například Hospodářská komora ale varuje před tím, že se jedná o nesystémový krok, který řadu firem poškodí. „U podnikatelů by měla být ponechána možnost prodloužení dovolené jako poskytnutí benefitů,“ domnívá se poslanec ODS Petr Beitl.

Zákon garantuje čtyři týdny
Zákoník práce nyní stanoví, že zaměstnanci musejí mít nejméně čtyři týdny dovolené. Někteří zaměstnavatelé nabízejí benefity formou týdne (někteří dokonce dvou týdnů) volna navíc.
Stále častějším benefitem jsou i tzv. sick days, které si může zaměstnanec vybrat, když je nemocný, a nemusí při tom čerpat nemocenskou či dovolenou.

Anketa

Zlepšila by delší dovolená vaše pracovní nasazení?
Ano
86,8 %
Ne
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10366 čtenářů.

Výběr článků

Načítám