Hlavní obsah

Žádné moře, žádné pláže. Budoucnost dovolených je možná úplně jinde

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láká vás pohled na modrou planetu z výšky? Vyletět vesmírnou lodí do oblak a nechat se unášet ve stavu beztíže? Pak právě vás by mohlo zajímat, jak to vypadá pod pokličkou při výcviku astronautů v sídle NASA. A co víc, možná již brzy si skafandr budete moci obléknout i vy a dovolenou strávit ve vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výcvikové centrum pro astronauty v HoustonuVideo: Reuters

 
Článek

Video, které zveřejnila agentura Reuters, zachycuje výcvikové prostory ve středisku NASA v americkém Houstonu. Astronauti tam pečlivě trénují na let do vesmíru, který se uskuteční na palubě Starlineru – projektu společnosti Boeing. A právě tento projekt může v budoucnu znamenat průlom ve vesmírném cestování a dopravit do stavu beztíže zájemce o dobrodružství.

Náročné cvičení a připravování se na podmínky ve vesmíru, to je denní chléb astronautů. „Je to vzrušující. Dost se to blíží realitě tam nahoře,“ říká astronaut Chris Ferguson, který již před osmi lety vyvezl pod hlavičkou NASA americkou vlajku na vesmírnou stanici.

Právě společnosti Boeing a SpaceX bojují o to, kdo jako první komerční přepravce dostane člověka do vesmíru, konkrétně astronauta na vesmírnou stanici. Zdá se však, že se nejedná o souboj v pravém slova smyslu. „Samozřejmě bych rád vlajku přivezl zpět domů jako první, ale jde spíš o to, aby ji hlavně někdo přivezl,“ naráží Ferguson na souboj s kolegou Dougem Hurleym z konkurenční společnosti SpaceX.

Na dovolenou do vesmíru?

Kosmická loď Starliner neboli CST-100 měla odstartovat již v tomto měsíci, kvůli technickým problémům se však start odložil nejméně do konce letošního roku. Ačkoliv na palubě zpočátku bude pouze sedm trénovaných astronautů, v budoucnu by se úchvatných zážitků mohli dočkat i vesmírní nadšenci.

„V tuhle chvíli bylo ve vesmíru přibližně 500 lidí, to je strašně málo, když si vezmeme, kolik lidí na planetě žije. Doufáme, že v příštích deseti letech číslo minimálně zdesetinásobíme a v horizontu 20 let by mohlo planetu z vesmíru spatřit zhruba 50 tisíc lidí. Bylo by skvělé, kdyby lidé mohli vidět tu krásu jako já,“ dodává Ferguson.

Reklama

Výběr článků

Načítám