Hlavní obsah

Tvrdá opatření potrvají dál. Lidé ale budou smět o Velikonocích na mši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opatření proti šíření koronaviru budou prodloužená v nynější podobě do konce nouzového stavu, který bude podle pátečního rozhodnutí Sněmovny platit do neděle 11. dubna. Výjimku ze zákazu vycházení by ale měli mít lidé účastnící se velikonočních bohoslužeb ve čtvrtek, v pátek a v sobotu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Blatný ve Sněmovně

Článek

K jediné změně u prodloužených opatření došlo u omezení volného pohybu mezi 21. hodinou a 5. hodinou ranní. Vláda přidala mezi výjimky cesty na shromáždění pořádané církví nebo náboženskou společností a účast na něm.

„Tato výjimka bude platit jen ve dnech 1. až 3. dubna 2021 vždy v čase od 21.00 do 23.59 hodin,” uvedl tiskový odbor vlády.

Ministr zdravotnictví Jan Baltný (za ANO) uvedl, že ihned po Velikonocích budou opatření znovu přezkoumána. „Ta, která byla dnes největším důvodem diskuse - omezení pohybu mezi okresy a omezení vycházení v noci - budou platit nejdéle do konce nouzového stavu," řekl Blatný v narážce na páteční jednání Sněmovny.

Podotkl zároveň, že před Velikonocemi by také měla být představena nová struktura protiepidemického systému PES.

Návrat do škol 12. dubna? Shodla by se opozice i Blatný

Domácí

Ministr také zopakoval, že nejbližším možným termínem návratu části dětí do škol je pondělí 12. dubna.

Vláda ihned po konci pátečního zasedání Sněmovny schválila prodloužení nouzového stavu do 11. dubna, jak jí k tomu dala dolní komora souhlas. Menšinový kabinet ANO a ČSSD původně chtěl stav nouze prodloužit o dalších 30 dnů, nakonec ale Sněmovna umožnila pouze kratší termín.

Vláda prodloužila tvrdý lockdown, nouzový stav potrvá do 11. dubna

Domácí

Bez dohody se zákonodárci by stav nouze končil s nedělí 28. března. Pro prodloužení do 11. dubna hlasovalo 53 poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí. Opozice kritizuje zejména zákaz cestování mezi okresy, a to včetně KSČM.

Zrušte roušku, když je člověk sám, vyzvali poslanci v usnesení. Chtějí i další uvolnění

Domácí

Vláda podle tiskového odboru také schválila nákup milionu antigenních testů pro samotestování určených na testování zaměstnanců státního sektoru. Správa státních hmotných rezerv je má zajistit do 15. dubna.

Od neděle 28. března také vláda ruší povinnost pro řidiče v mezinárodní dopravě, kteří přes ČR tranzitují směrem do Německa, prokazovat se při vstupu do Česka negativním testem na covid-19. Jde o reakci na rozhodnutí Německa vyřadit ČR ze seznamu nejvíce rizikových zemí s mutující variantou viru.

„Německo totiž povinnost prokázat se negativním pro řidiče přijíždějící z ČR od neděle zruší,“ uvedl tiskový odbor vlády.

Němci vyřadili Česko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám