Hlavní obsah

Vláda prodloužila tvrdý lockdown, nouzový stav potrvá do 11. dubna

– Praha • Aktualizováno

Poslanci v pátek umožnili prodloužení nouzového stavu do 11. dubna, následně prodloužení schválila vláda. Kabinet žádal o dalších 30 dnů, to ale neprošlo. Prodloužení do 11. dubna navrhli komunisté. Nouzový stav by jinak vypršel 28. března. Vláda současně prodloužila všechna dosavadní opatření.

Nouzový stav se prodlouží do 11. dubnaVideo: ČTK

 
Článek

Nouzový stav podpořili poslanci vládních ANO a ČSSD. Pro zvedli ruce i poslanci KSČM. Proti se naopak postavili Piráti, hnutí STAN, koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a SPD.

Komunisté podpoří nouzový stav do 11. dubna, chtějí ale otevřít okresy

Domácí

„Dnes jsem tu s žádostí o nouzový stav již posedmé. Tentokrát je ale situace jiná, žádám vás o prodloužení nouzového stavu, u kterého věřím, že bude poslední,” hájil v dolní komoře ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Potřeba je podle něj v opatřeních vytrvat do konce Velikonoc. Vysoký je totiž stále počet hospitalizovaných. Bez nouzového stavu by pak skončila některá opatření, hlavně ta, která omezují pohyb.

Tvrdá opatření potrvají dál. Lidé ale budou smět o Velikonocích na mši

Domácí

„Prosím o trpělivost. Je důležité, abychom to nezpackali,” řekl také poslancům premiér Andrej Babiš (ANO).

Brzdit můžeme do léta 

Před koncem nouzového stavu varoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Kdyby tady byl ten starý virus, tak už jsme ho zkrotili. Britská mutace to ale zkazila, nás to překvapilo. Když se nám to teď rozjede, budeme to brzdit do léta,“ rozohnil se na plénu.

Hodně mluvili, ale my se nic nedozvěděli. Opozice je z Babiše a ministrů zoufalá a nepodpoří nouzový stav

Domácí

Opozice ale vládu kritizuje za to, že opatření neodpovídají datům a vláda nemá dlouhodobý plán. Volají také po návratu žáků do škol a větších kompenzacích.

„Nouzový stav je kouřová clona maskující vládní neschopnost a pochybné nákupy. Proto jej nepodpoříme,” uvedl například šéf ODS Petr Fiala

Ruku chtěli v případě neschválení nouzového stavu ze strany KSČM vládě podat Piráti a STAN. Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka by navrhli hlasování přerušit a připravit „nouzové řešení” do Velikonoc, tedy na týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám