Hlavní obsah

Zrušte roušku, když je člověk sám, vyzvali poslanci v usnesení. Chtějí i další uvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek rozhodli o prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. V přijatých usneseních pak vyzvali k úpravě opatření proti koronaviru, například aby lidé nemuseli mít na ulici roušku, pokud jsou tam sami. Po vládě také chtějí, aby do 6. dubna skončilo omezení pohybu mezi okresy.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz, ČTK

 
Článek

„Poslanecká sněmovna vyzývá ministra zdravotnictví, aby v rámci opatření upravující nošení ochranných prostředků dýchacích cest umožnil pohyb osob v zastavěném území obce bez ochranných prostředků dýchacích cest v případech, kdy se osoba pohybuje prokazatelně sama nebo pouze se členem společné domácnosti, tj. v dostatečné bezpečné vzdálenosti od ostatních osob,” stojí v přijatém usnesení z pera Vojtěcha Munzara (ODS).

Pro zvedlo ruce 55 poslanců z opozičních řad. Přidala se i KSČM, která vládu toleruje.

Vláda prodloužila tvrdý lockdown, nouzový stav potrvá do 11. dubna

Domácí

V přijatém pirátském usnesení pak zákonodárci žádají vládu, aby do 6. dubna skončilo omezení cestování mezi okresy.

Koalice SPOLU prosadila také výzvu Blatnému, aby mohli lidé cestovat mezi Prahou a sousedními okresy.

Naopak neprošlo usnesení s výzvou, aby vláda zveřejnila všechny smlouvy o nákupech v době, kdy v Česku platí nouzový stav.

Stávající nouzový stav, zavedený kvůli epidemii koronaviru, vyprší v neděli 28. března. Vláda ho chtěla prodloužit o další měsíc, nakonec ale prošlo vládními hlasy a hlasy KSČM prodloužení do 11. dubna.

Blatný: Ještě čtrnáct dní lockdownu

Domácí

„Dnes jsem tu s žádostí o nouzový stav již posedmé. Tentokrát je ale situace jiná, žádám vás o prodloužení nouzového stavu, u kterého věřím, že bude poslední,” žádal v dolní komoře poslane ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Nynější opatření podle něj velmi dobře fungují. „Tento týden navíc již byla miliontému člověku podána vakcína,” dodal optimisticky.

Ve Sněmovně hájil nouzový stav i premiér Babiš. „Všem nám vadí omezení pohybu ohledně uzávěry okresů, že jsou všichni frustrovaní, protože to trvá dlouho. Psychika je ohrožená. Teď je tady ale naděje, že to může být poslední lockdown,” řekl.

Vydržme to, prosí Babiš. Po Velikonocích dáme termíny, které už dodržíme

Domácí

Babiš: Nesmíme to zpackat 

Zavedená opatřeních ale musí podle premiéra ještě vydržet, v nemocnicích je s covidem stále hodně lidí. Pohyb je tak podle něj potřeba omezit i nadále, a právě k tomu je nutný nouzový stav.

„Nový expertní tým, který radí ministerstvu zdravotnictví, nedoporučuje rozvolnění minimálně do Velikonoc,” vysvětlil premiér. Poté by měl kabinet oznámit termíny, kdy by se měli například začít žáci vracet do škol. „Ty bychom měli dodržet,” upřesnil.

„Prosím o trpělivost. Je důležité, abychom to nezpackali,” ukončil proslov v dolní komoře Babiš.

Hodně mluvili, ale my se nic nedozvěděli. Opozice je z Babiše a ministrů zoufalá a nepodpoří nouzový stav

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám