Hlavní obsah

Vláda prodloužila platnost veškerých omezení minimálně do 20. listopadu

Novinky, ber
Praha

Kabinet v pátek rozhodl o prodloužení platnosti veškerých restrikcí minimálně do 20. listopadu, do kdy Sněmovna schválila trvání nouzového stavu. Prodavači pietního zboží a kameníci mají kvůli Dušičkám povolen nedělní provoz. Jednání se poprvé zúčastnil také nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Tisková konference po jednání vlády 30.10.2020 Video: ČTK

 
Článek

Restriktivní opatření proti šíření nového typu koronaviru měla původně skončit 3. listopadu. Restrikce omezují například volný pohyb, otevírací dobu obchodů, restaurací a provozoven služeb.

Podle opatření nesmějí mít obchody se základním sortimentem otevřeno v neděli. Výjimku dostaly stánky i obchody prodávající pietní zboží, jako jsou věnce či svíčky, a provozovny na zpracování kamene mohou být od soboty mezi 05:00 a 20:00 otevřeny, a to i v neděli.

"Od zítřka (soboty), a to i v neděli, a tak i do budoucna, bude možno si zakoupit třeba na hřbitově věnec pro své zemřelé a bude to všechno bez jakýkoliv postihů. (...) Nechceme v žádném případě brát lidem možnost důstojně uctít své zemřelé příbuzné a drobným živnostníkům, kteří se na tento den připravovali a často je pro ně jedním z nejdůležitějších dnů v roce, upřít možnost výdělku," uvedl Blatný.

Podle něj kabinet upravil také některá další restriktivní opatření. Veřejná shromáždění, u nichž je počet účastníků omezen na 100 osob, se budou moct nyní konat pouze ve vnějších prostorách. Výjimku ze zákazu volného pohybu osob také budou mít studenti zdravotnických škol, kteří cestují za studiem nebo za zkouškami.

Vláda také rozhodla o uzavření speciálních škol, které zatím spolu s mateřskými byly jako jediné otevřené i přes epidemii koronaviru.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) také v úterý slíbil, že kabinet zveřejní v pátek scénář návratu žáků a studentů do škol. Školy jsou zavřené od 14. října a přešly na povinné distanční vzdělávání.

Zavření čeká i speciální školy

Domácí

Prymula ale dříve také sliboval, že se do škol vrátí první stupeň základních škol již 2. listopadu. To ale ministři v úterý vyloučili. Blatný pak po svém čtvrtečním uvedení do úřadu řekl, že případné znovuotevření škol chce s Plagou řešit jako jednu z prvních věcí.

„Je potřeba na základě dat, která máme, zjistit, jestli uzavření škol má zůstat, nebo se to má změnit,” uvedl. Není ale zatím jasné, jestli vydá konečné stanovisko v pátek.

Školy zůstanou zavřené i po 2. listopadu

Domácí

Kabinet zasedl po jednání Sněmovny, která se zabývala jeho žádostí o souhlas s prodloužením nouzového stavu o měsíc do 3. prosince. Poslanci ale souhlasili s prodloužením stavu jen do 20. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám