Hlavní obsah

Komunisté podpoří nouzový stav do 11. dubna, chtějí ale otevřít okresy

Praha
Aktualizováno

Komunisté podpoří prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. Před pátečním jednáním to řekl šéf strany Vojtěch Filip. KSČM ale zároveň nesouhlasí se zákazem pohybu mezi okresy, rozšířit by se podle nich měl na celé kraje. Nouzový stav nyní platí do 28. března, vláda žádá dalších 30 dní.

Komunisté podpoří nouzový stav do 11. dubna, chtějí ale otevřít okresyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

„Vnímáme potřebu udržet nouzový stav, jsme smířeni s 11. dubnem. Klub bude hlasovat jednotně,” řekl v pátek Filip.

Komunistům se ale nelíbí uzávěrka okresů. Jako podmínku pro podporu tak mají, aby se opatření rozšířilo na kraje. „Nevidíme důvod pro to, aby bylo omezeno cestování z okresu do okresu v jednom kraji. Nevnímáme to jako potřebné, je to zatěžující pro policii a armádu,” dodal Filip.

Tisková konference KSČM k prodloužení nouzového stavuVideo: Novinky.cz/psp.cz

Stačit jim bude příslib premiéra Andreje Babiše (ANO) či ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). „Je to jedna z našich podmínek, aby vláda přislíbila, že tuhle záležitost změní,” poznamenal Filip.

Zároveň ale KSČM chápe potřebu ještě udržet opatření. „Ale nemyslíme si, že je potřeba celý měsíc,” dodal.

Hodně mluvili, ale my se nic nedozvěděli. Opozice je z Babiše a ministrů zoufalá a nepodpoří nouzový stav

Domácí

Otevřít by chtěli komunisté od poloviny dubna také školy, a to alespoň pro některé žáky. Do 11. dubna tak podle nich bude mít vláda dost času proočkovat pracovníky škol.

Komunisté tak zřejmě vyslyší rozhodnutí výkonného výboru strany. Ten poslaneckému klubu doporučil, aby vládní žádost o prodloužení nouzového stavu podpořil.

Vedení komunistů podpořilo prodloužení nouzového stavu. Filipovi navzdory

Domácí

Jednání Sněmovny začne v 10:30. Hlasy komunistů, kteří vládu dlouhodobě tolerují, budou klíčové. Zbylé opoziční strany se k nouzovému stavu staví spíše odmítavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám