Hlavní obsah

Vedení komunistů podpořilo prodloužení nouzového stavu. Filipovi navzdory

Novinky, ČTK, ada, nig
Aktualizováno

Čtvrteční rozhodnutí výkonného výboru KSČM, který doporučil poslancům podpořit prodloužení nouzového stavu, vyvolalo nevoli u šéfa partaje Vojtěcha Filipa, stejně jako u části poslaneckého klubu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Právě Filip, stejně jako třeba adept na nového předsedu komunistů Zdeněk Ondráček opakovaně odmítali prodlužování stavu nouze. Hlasitě dávali najevo, že vláda tentokrát s hlasy komunistů nemůže počítat.

Odhaduji, že se poslanci netroufnou vzepřít doporučení výkonného výboru, ale může se stát, že jeho názor přetlačí právě argumentace Filipa i Ondráčka.

Podle informací Práva se proto dá očekávat ostrý střet při pátečním jednání klubu komunistů před sněmovním hlasováním. Klub je v otázce pomoci vládě výrazně rozdělený. „Odhaduji, že se poslanci netroufnou vzepřít doporučení výkonného výboru, ale může se stát, že jeho názor přetlačí právě argumentace Filipa i Ondráčka,“ řekl Právu informovaný zdroj.

„V podstatě se tím zmírní tlak na vládu, aby dělala opatření, která jsou smysluplná a lidé je budou akceptovat," řekl novinářům Filip. Podle něj by se pandemie měla řídit na úrovni jednotlivých regionů, což by bylo efektivnější než centrální plošná opatření. Filip je přesvědčen, že pokud má vláda nouzový stav, nejedná a nepřipravuje další věci, jako třeba právě harmonogram návratu dětí do škol.

Komunisté nouzový stav podpořit nechtějí, řekl Filip Babišovi i Zemanovi

Domácí

„KSČM v pátek ráno projedná doporučení výkonného výboru včetně podmínek, které jsme z jednotlivých krajů dostali. To je náš dlouhodobý požadavek nástupu dětí do škol, uvolnění venkovních sportovišť, protože rostoucí obezita, nemožnost pravidelného sportování ani ve škole znamená, že je potřeba, aby děti mohly sportovat,“ řekl Právu Filip. Podle něj je další podmínkou, že prodloužení by nemělo být delší než čtrnáct dnů.

„Často předloženou podmínkou z jednotlivých krajů je regionální opatření, které reaguje na skutečný stav v kraji nebo v regionu, nikoliv omezení na administrativní okresy,“ dodal předseda KSČM.

Otázka, na kterou odpovídali členové výkonného výboru formou per rollam, přitom zněla, zda podpořit žádost vlády, anebo nikoli. Termín dotazník neřešil.

Jak oznámil hodinu před ukončením hlasování místopředseda strany Petr Šimůnek, pro prodloužení hlasovalo 13 z dvaceti hlasujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám