Hlavní obsah

Testy zdarma mají od prosince skončit, řekla hlavní hygienička

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes zhoršující se epidemickou situaci chce ministerstvo zdravotnictví ukončit proplácení koronavirových testů z veřejného pojištění. Podle hlavní české hygieničky by se tak mělo stát od 1. prosince. Končící vedení resortu se na tom chce dohodnout se svými nástupci.

Testy zdarma mají od prosince skončit, řekla hlavní hygieničkaVideo: Novinky

 
Článek

„Chceme opět otevřít debatu o hrazení preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění. Je otázka, jestli v době, kdy máme naprosto dostupnou vakcinaci, která je plně hrazena, je vůbec ospravedlnitelné, aby testy byly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,” prohlásil v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch: Epidemie nejde dobrým směrem. Zkrátí se doba platnosti testů i karantény

Domácí

Podle Vojtěcha s ukončením proplácení testů souhlasí klinická skupina ministerstva. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová doplnila, že stát by se tak mělo od 1. prosince letošního roku.

Pro děti dál zdarma

V případě, že by došlo k dohodě se zástupci koalic SPOLU a PirSTAN, které pravděpodobně utvoří novou vládu, preventivní testy zdarma by skončily. Počítá se ale s určitými výjimkami, například pro děti.

„Budou tam úlevy pro děti do 12 let, ještě diskutujeme do 18 let,” osvětlila Svrčinová. Dodala také, že návrh se týká preventivních testů, testy nařízené v rámci epidemiologického šetření zůstanou zdarma.

Další výjimky mají platit například pro lidi, kteří už mají první dávku očkování. Dál zdarma budou podle ministerstva také testy pro lidi s příznaky nebo pro lidi po kontaktu s nakaženými. Platit se podle Svrčinové nebudou ani testy, kterými bude možné dříve ukončit karanténu po kontaktu s nakaženým.

Resort také od 25. října přistoupí ke zkrácení povinné karantény ze 14 na 7 dní v případě ukončení negativním PCR testem. I ten by měl být i nadále hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám