Hlavní obsah

Počty lidí s covidem v nemocnicích rostou, očkovaných je třetina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během října se v Česku začal zvyšovat počet lidí, kteří leží v nemocnici s covidem-19. Růst začaly i počty těch, co s nemocí zemřeli. Třetina hospitalizovaných má za sebou plné očkování.

Článek

Například v pondělí bylo hospitalizováno 65 lidí, z toho 25 bylo plně naočkovaných. Další den to bylo 48, z toho 20 mělo dokončené očkování. Plyne to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Stále ovšem platí, že v porovnání s loňským podzimem, kdy ještě vakcíny nebyly k dispozici, jsou čísla nesrovnatelně nižší. Například nyní je v nemocnicích s covidem 407 lidí, z toho 80 ve vážném stavu, loni 13. října to bylo 2691 lidí, z toho 495 bylo ve vážném stavu.

SROVNÁNÍ: Jak na tom byla ČR s covidem vloni v září a jak je na tom teď

Domácí

Celkově se pak například za pondělí nakazilo 1342 lidí, z toho bylo 333 naočkovaných. Za úterý to pak bylo 1512 nakažených, z toho 371 plně naočkovaných.

Z grafu, který ukazuje poměr očkovaných na počet celkově nakažených, je patrné, že podíl očkovaných se zhruba od poloviny října zvyšuje zhruba na čtvrtinu všech nakažených. Na začátku září to byla asi pětina.

Stále častěji se mluví o nutnosti třetí dávky, protože ochrana především starších lidí, kteří nemají tak silnou imunitní odpověď a vakcínu dostali již na začátku roku, už je slabá. Ti, co mají dokončené očkování, si po osmi měsících mohou přijít pro dávku třetí. Už nyní se to týká desetitisíců lidí. Odstup třetí dávky by se nově měl navíc zkrátit na šest měsíců, oznámil ve čtvrtek na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V dalších týdnech by tak ordinace lékařů měli plnit senioři nad 65 let, kteří budou mít o třetí dávku zájem. Například očkování seniorů starších 65 začalo v polovině dubna. Během listopadu tak budou mít šest měsíců od druhé dávky.

Přeočkujte se už po půl roce, doporučují nově vakcinologové

Koronavirus

Stále ovšem není jasné, a nevědí to ani výrobci vakcín, jak dlouho dokáže třetí dávka očkovaného ochránit a zda bude potřeba dalších přeočkování.

Počet zájemců o první dvě dávky očkování v posledních týdnech klesá, a to i přes to, že počty nakažených rostou.

Výrazně také klesl věk hospitalizovaných, i když stále platí, že jde především o starší ročníky. Průměrný věk lidí na jednotkách intenzivní péče s covidem je u očkovaných 67 let, u neočkovaných 59.

V případě všech hospitalizovaných jsou si čísla ještě blíž. Těm neočkovaným je v průměru 62 let, očkovaným 67 let.

Lékaři opakovaně upozorňují, že v nemocnicích často končí lidé, kteří mají i jiné zdravotní komplikace. Například upozorňují na to, že odpověď na očkování u pacientů s transplantací, u nichž se léky potlačuje imunita, je velmi nízká. Tito lidé byli naočkováni mezi prvními.

Vyšší počty úmrtí

Jak rostou počty nakažených, umírá s covidem více lidí. Za minulý týden evidují statistici 26 mrtvých, o týden dříve to bylo 15 úmrtí. Celkem v Česku s koronavirem zemřelo 30 524 lidí. V některých týdnech tohoto roku Česká republika v počtu zemřelých na obyvatele dokonce vévodila tragickému světovému žebříčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám