Hlavní obsah

Střet chřipkové vlny s koronavirem bude znamenat kolaps nemocnic, děsí se němečtí lékaři

Němečtí odborníci na zdravotnictví se děsí chřipkové epidemie. Z jejich propočtů vyplývá, že v případě kombinace její silné vlny a koronaviru by v tamějších nemocnicích zkolabovaly jednotky intenzivní péče, píše server týdeníku Focus. Odkazuje se přitom na důvěrné jednání expertů s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem (CDU).

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Christian Karagiannidis, šéf Mezidisciplinární asociace intenzivní péče a urgentní medicíny, upozornil, že pokud by nastala silná chřipková epidemie, která se „potká“ s koronavirovou nákazou, mohlo by se na jednotkách intenzivní péče ocitnout naráz 3000 nemocných.

V případě „mírné chřipkové vlny“ by se podle jeho propočtů dostalo na JIP naráz až 1500 nemocných.

„To by bylo extrémně velké množství a podle mého názoru nezvládnutelné,“ řekl Karagiannidis s tím, že zjištěná čísla nejsou prognózy, ale empirické hodnoty z předchozích let.

Německo zařízlo bezplatné testy

Koronavirus

Problémem nejsou pouze počty nemocných, ale znepokojivá je současná situace na JIP.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 650 šéfů a vedoucích lékařů, vyplynulo, že kvůli nedostatku personálu nefunguje každé třetí lůžko JIP a každé páté lůžko se specializovanou péčí na JIP.

V Německu se za čtvrtek prokázalo 11 518 nových případů koronaviru, tedy zhruba o tisíc více než před týdnem.

Vzrostla i sedmidenní incidence, která udává počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Ta je nyní na úrovni 68,7 nakažené osoby na 100 tisíc obyvatel.

Počet pacientů s covidem-19 přijatých do německých nemocnic je za poslední týden na čísle 1,93 na 100 tisíc obyvatel.

Tento údaj je jedním z klíčových pro případné zpřísnění koronavirových restrikcí. Dosud nejvyšší hodnotu Německo zaznamenalo okolo loňských Vánoc, kdy se pohybovala okolo 15,5.

Německo varuje před epidemií chřipky

Evropa

Od počátku epidemie se v 83milionovém Německu nakazilo koronavirem přes 4,3 milionu lidí, z nichž se více než 4,1 milionu uzdravilo. Komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo 94 526 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám