Hlavní obsah

Stejně nejsou lidi. Polní nemocnice v Letňanech se zase rozebere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude k 6. únoru ukončen provoz polní nemocnice v Letňanech. Není to podle něj totiž optimální prostor pro očkovací centrum. V Brně nemocnice zůstane. Nemocnice v Letňanech, která nikdy nebyla v provozu, vyjde asi na 53 milionů korun.

Jan Blatný k polní nemocniceVideo: novinky.cz, ČTK

 
Článek

„Polní nemocnice tak, jak je koncipovaná, není optimálním místem, které by mělo fungovat jako očkovací centrum. K 6. únoru tam bude ukončena smlouva. Během dneška bych to měl podepsat,“ sdělil v pátek na tiskové konferenci Blatný.

Polní nemocnice už není potřeba, ale ministr se zrušení brání

Domácí

Zrušení nemocnice navrhl náměstek ministra Vladimír Černý, a to proto, že její udržování považuje při nedostatku zdravotnického personálu za neúčelné.

Nemocnice navíc nebyla od konce října, kdy ji armáda postavila, aktivována.

Za pronájem si od té doby do konce listopadu nechala firma ABF miliardáře Pavla Sehnala vyplatit 26,6 milionu korun, dosud zaplatil asi 51 milionů. Pokud by byl  pronájem ukončen k 6. únoru, zaplatil by stát celkem zhruba 54 milionů bez DPH. Kdyby stát platil až do konce února, do kdy trvá smlouva, vyšlo by to na asi 65 milionů korun.

Pokud by se zlepšila situace s personálem, jeví se pak podle Černého mnohem účelnější posílit kapacity normálních nemocnic než aktivovat zařízení v Letňanech. Navrhl tedy Blatnému ukončit zábor plochy v Letňanech a vyklidit místo, což ministr vzápětí potvrdil.

Polní nemocnice v Letňanech má být do konce února. Dalších 53 milionů pro miliardáře Sehnala?

Domácí

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Sídlí v halách letňanského výstaviště. Postarat se může o 500 pacientů.

Podle dřívějších informací mohla být využívána pro následnou péči, umístěni by v ní tak byli pacienti s covidem-19 na doléčení. Sloužit také mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů důchodců. Na místě by podle původních plánů byli nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které by armáda v případě aktivace stáhla z jiných nemocnic.

Miliardáři Sehnalovi končí nájemní smlouva, výstaviště má jisté jen po dobu covidu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám