Hlavní obsah

Miliardáři Sehnalovi končí nájemní smlouva, výstaviště má jisté jen po dobu covidu

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardáři a provozovateli výstaviště v pražských Letňanech Pavlu Sehnalovi (ODA) brzy skončí nájemní smlouva na státní pozemky, na nichž stojí jeho výstavní haly. Právě tady si stát pronajímá prostory pro svou zatím nevyužitou záložní polní nemocnici. V prosinci bylo rozhodnuto o prodloužení smluv na dobu, kdy stát bude haly kvůli epidemii covidu potřebovat, nejpozději však do konce března.

Foto: Ministerstvo obrany

Provizorní nemocnice v Letňanech

Článek

Co bude s výstavištěm dále, není jasné. Sehnal totiž zatím nenašel shodu se státem na dalším prodloužení nájmu. Miliardář to vysvětluje útlumem jednání kvůli epidemii koronaviru.

Stát využívá výstaviště v pražských Letňanech jako záložní polní nemocnici od konce října. Doposud v ní neležel jediný pacient, protože se podařilo odvrátit černý scénář kolapsu českého zdravotnictví, kterého se kabinet obával v listopadu kvůli rychlým nárůstům hospitalizovaných covidových pacientů.

Zatím stát za pronájem nevyužité nemocnice zaplatil desítky milionů korun.

Veletrhy nejsou, a tak miliardář Sehnal otočil. Stát si může polní nemocnici v Letňanech pronajímat dál

Domácí

Areál a haly patří Sehnalovým firmám, pozemky pod nimi jsou státu a Výzkumného leteckého a zkušebního ústavu. Sehnal si je pronajímá již roky.

Nájemní smlouva měla skončit na konci roku, kvůli polní nemocnici ale byla prodloužena do konce února příštího roku, a to kvůli provozu zdravotnického zařízení pro „poskytování služeb pacientům s onemocněním covid-19”.

Nová nájemní smlouva není jistá

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v polovině prosince představil další možné využití výstaviště - mohlo by tam prý fungovat záložní očkovací centrum, kdyby páteřní nemocnice nestíhaly.

Sehnal tak dostal možnost, jak si výstaviště ještě po nějakou dobu udržet a vyjednat mezitím prodloužení nájemní smlouvy na další roky. Jakmile tato potřeba pomine, přestane mít po desítkách let výstaviště jisté.

„Nájem skončí ke dni skončení provozní dohody pro účely provozování polního zdravotnického zařízení zřízeného pro poskytování zdravotnických služeb pacientům s onemocněním COVID-19 uzavřené mezi společností ABF, a.s. a Nemocnicí na Bulovce, nejpozději však ke dni 31. 3. 2021,” sdělil na dotaz Novinek Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

„O dalším prodloužení nájemního vztahu společnost s resortem jedná, ale nebyla na něm doposud nalezena shoda,” doplnil.

Podobný dodatek uzavřel v prosinci se Sehnalovou firmou PVA EXPO také Výzkumný letecký a zkušební ústav. Novinkám to potvrdil generální ředitel Josef Kašpar.

Sehnal: S novou smlouvu čekáme na zlepšení situace

Sehnal neexistenci nové nájemní smlouvy vysvětluje epidemií koronaviru. „Teď je to prodlouženo do konce února. Pokud potrvá potřeba, aby výstaviště sloužilo jako rezerva pro polní nemocnici, případně očkovací centrum, tak bychom to prodlužovali pro tyto potřeby i dále. A jen, co nám to umožní protipandemická opatření, tak bychom pokračovali v přípravě nové smlouvy,” osvětlil Sehnal.

Ta prý již v určité podobě existuje, stále ale není dokončená, a tak není jasné, jaký osud výstaviště potká.

„Nebýt třetí vlny uzavírek, tak jsme předpokládali, že bychom si v lednu sedli ke stolu a novou smlouvu dokončili. V návrzích už existuje, ale jsou tam ještě věci, které musíme odladit,” dodal podnikatel s tím, že předpokládaná doba platnosti smlouvy je minimálně tři roky a maximálně osm let. Delší dobu nájmu neumožňuje zákon o nakládání s majetkem státu.

Pomoc odkupem pozemků?

V případě, že by k oboustranné dohodě nedošlo, je Sehnal připravený navrhnout státu odkoupení pozemků pod výstavištěm, na což má prý právo.

„Budeme to navrhovat. Pokud bude stát shánět peníze na zaplacení těch strašlivých ztrát, které teď natvořil, tak jsme připraveni pozemky odkoupit, ” nastínil plány Sehnal. Uvedl, že stát by si přišel na stovky milionů.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

Kdyby ani na tento scénář nedošlo, je na místě prý už pouze soudní cesta. Podle Sehnala by soud měl vztahy nějak napravit, například pomocí vydání věcného břemene.

Příprava nemocnice v Letňanech (video z konce října)Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám