Hlavní obsah

Polní nemocnice v Letňanech má být do konce února. Dalších 53 milionů pro miliardáře Sehnala?

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví podle informací Novinek rozhodlo o prodloužení pronájmu letenského výstaviště v Praze, kde stát zřídil polní nemocnici, do konce února. Aktuální smlouva vyprší 30. listopadu. Ač není konečná částka zatím oficiální, podle dosavadní taxy by měl stát zaplatit miliardáři Pavlu Sehnalovi zhruba dalších 53 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch

Polní nemocnice Letňany Bulovka

Článek

Na zprávu přitom netrpělivě vyčkávala především Nemocnice Na Bulovce, která za její provoz zodpovídá.

„Ministerstvo zdravotnictví již rozhodlo a tato informace nám byla předána. Smlouva bude prodloužena do konce února 2021 s výpovědní lhůtou 21 dní bez udání důvodů,“ sdělila Novinkám mluvčí nemocnice Mirka Kátriková.

V polní nemocnici v Letňanech neležel jediný pacient

Domácí

Armáda dobudovala záložní nemocnici v Letňanech 25. října. Provizorní zařízení mělo být spuštěna v okamžiku, když dojdou kapacity pro pacienty s onemocněním covid-19 v "kamenných" nemocnicích. Mezitím se však nárůst počtu nakažených zpomalil a do nemocnice zatím žádný pacient převezen nebyl. Podle informací České televize tak slouží prostory jako výcvikové středisko pro vojáky.

Rozhodnutí o prodloužení do února předcházely zdlouhavé dohady. Zatímco nemocnice čekala na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, resort nejprve pouze odkazoval na jednání mezi nemocnicí a pronajímatelem.

Miliardář Sehnal: Nemám peníze na rozdávání jako Kellner, 26 miliónů od Bulovky chci

Domácí

K tomu Kátriková doplnila, že jednání mezi zástupci nemocnice a provozovatelem hal miliardářem Pavlem Sehnalem sice probíhalo, bez stanoviska ministerstva se však nemohlo dále postoupit. „Podle pravidel rozhoduje ministerstvo nejenom o aktivaci nemocnice, ale také o tom, kdy dojde k jejímu sbalení,“ uvedla.

Pokud jde o náklady, vyšel stát dosavadní pronájem od poloviny října do konce listopadu na 26,5 milionů korun včetně DPH. Na základě těchto výpočtů by tak měl Sehnal inkasovat dalších 53 milionů korun, tedy 40 milionů korun po zdanění.

Blíží se příjemnější odběry? Bulovka zkouší testy ze slin, Blatný je nechce

Domácí

Podle Kátriové se však částka ještě finalizuje. „Konečnou sumu zatím nevím. Jedná se o tom,” doplnila.

Informaci o částce aktuálně nemá ani sám miliardář Sehnal. „Rád bych vám to potvrdil, nebo vyvrátil, ale dojednávali to kolegové. Čtyři dny jsem tu nebyl, nyní máte asi více informací než já,” řekl Novinkám.

K původní částce však již dříve uvedl, že šlo podle něj o nejnižší možnou cenu, která nepokryje ani náklady na provoz. O bezplatném poskytnutí areálu ale neuvažoval. Zároveň podotkl, že považuje za nejzazší termín vyklizení prostor právě únor, od něhož by chtěl začít na místě opět pořádat veletrhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám