Hlavní obsah

Krádeže za nouzového stavu přijdou stát na miliony

Právo, Patrik Biskup
Praha

Miliony korun si bude muset připravit ministerstvo spravedlnosti na vyplacení odměn advokátům, které soud přidělil jako obhájce ex offo pachatelům drobné majetkové kriminality v nouzovém stavu. V době platnosti mimořádných opatření se totiž i na banální krádeže pohlíží jako na zločin s trestní sazbou až osm let, kdy obviněný už musí mít svého obhájce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V drtivé většině případů nemají tito zlodějíčci peníze na vlastního advokáta, takže jim ho musí zajistit stát na své náklady.

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně eviduje od půlky března stovky krádeží napříč celou republikou. Obhajoba jednoho chmatáka vyjde státní kasu na desítky tisíc korun. Ukazuje to případ Petra V., který na konci března ukradl v plzeňském obchodě voňavku za pár stovek. Za normální situace by jeho případ spláchl soudce ze stolu jen důraznějším varováním, jenže teď Petra čeká monstrproces, kdy o jeho vině bude rozhodovat tříčlenný senát.

Vláda nebude žádat prodloužení nouzového stavu

Domácí

Už během vyšetřování si jeho advokát naúčtoval za právní služby odměnu přes deset tisíc korun. A to ho ještě čeká obhajoba. „Podle advokátního tarifu je za každý úkon stanovena odměna ve výši 2100 korun bez DPH. Moje práce začíná převzetím případu, dalšími úkony jsou účast u výslechu obviněného, podání stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání a nakonec seznámení s výsledkem vyšetřování,“ vysvětlil advokát Petra V.

„Druhá fáze obhajoby se rozjede po podání obžaloby, kdy začne první soudní líčení, a pak následuje odvolací řízení,“ dodal advokát.

Ve stavu nouze skoro dva tisíce krádeží

Podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Petra Malého došlo od 12. března do 15. dubna k téměř 1900 krádežím spáchaným ve stavu nouze, tedy v přísnější trestní sazbě. „U tří stovek z nich policie zjistila pachatele,“ doplnil Malý. Do ukončení nouzového stavu 17. května se tak dá předpokládat, že se počet případů ještě zdvojnásobí.

Alespoň částečně snížit náklady státu plánuje v této souvislosti tachovské státní zastupitelství. „Budeme se snažit jít cestou dohody o vině a trestu, což zákon umožňuje i u zločinů s trestní sazbou do osmi let. Pokud najdeme s obviněným společnou řeč, odpadá dokazování před soudem,“ uvedl šéf tachovských žalobců Zbyněk Eger.

Nouzový stav skončí 17. května, stvrdila vláda

Domácí

I když stát může peníze za obhajobu po odsouzených vymáhat zpět, je úspěšný jen ve zlomku případů. „Vymahatelnost těchto pohledávek za loňský rok byla pouhých tři a půl procenta. Může za to špatná sociální situace a zadlužení těchto lidí,“ uvedl Vladimír Řepka z ministerstva spravedlnosti.

Podle něho se celková výše neuhrazených nákladů na advokáty ex offo v trestním řízení blíží třem miliardám.

Reklama

Výběr článků

Načítám