Hlavní obsah

Starostové by nejraději šli do voleb sami nebo s piráty. ODS láká méně

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení pirátů a hnutí STAN intenzivně vyjednávají o koalici, která by za rok dokázala ohrozit ANO Andreje Babiše ve sněmovních volbách. A také se pokoušejí přesvědčit své členy o správnosti takového spojení. Ale nebudou to mít vůbec lehké. Ukazuje na to i letní anketa STAN mezi svými členy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan.

Článek

Třetina (33 procent) dotázaných by totiž chtěla jít na samostatných kandidátkách. Pro volební spojení s piráty je 28 procent, s lidovci a TOP 09 24 procent a pro koalici s ODS jen 15 procent.

Podle předsedy hnutí Víta Rakušana budou o možné společné kandidátce jednat po krajských volbách a podle svých slov očekává těžké rozhodování. „Nálada v hnutí odpovídá té anketě. Přáním každého, kdo je srdcař, je postupovat samostatně, ale roste počet lidí, kteří říkají, že máme odpovědnost vůči celému politickému spektru a měli bychom jít společně,“ řekl Právu.

TI: Nejméně transparentní kampaň měly ANO a SPD, nejvíce Piráti

Krajské volby

Sám by udělal nejraději kandidátku s piráty. „Podle mého to spojení s piráty smysl dává. Naše lokální zkušenost a jejich nová energie se mohou skvěle doplňovat,“ poznamenal Rakušan.

Hnutí si nechalo udělat i průzkum mezi voliči od agentury STEM/MARK, kterého se zúčastnilo 2053 respondentů. Z průzkumu, který mohlo Právo prostudovat, vyplývá, že programově se STAN nejvíce shoduje s TOP 09 a s ODS.

„Největší šanci na úspěch má ale koalice s piráty nebo ODS,“ stojí v průzkumu. V kategorii rozhodnutých voličů, kteří určitě přijdou volit, by koalici STAN s piráty volilo 18,3 procenta, s ODS 16,5 procenta, s TOP 09 12,5 procenta a s lidovci 9,9 procenta.

Kdo kandiduje na hejtmana ve vašem kraji: Nová jména i pokusy o obhajobu

Krajské volby

Z průzkumu i z ankety vyplývá, že řadu voličů i členů odrazuje minulost ODS. Naopak s piráty jako novou stranou má větší problémy menší počet dotázaných.

Také piráti se připravují, protože 15. října by měla na jejich celorepublikovém fóru začít otevřená diskuse a referendum, zda do koalice se STAN vůbec jít.

Řeší kandidátky i rozdělení resortů

Podle Bartoše 40 lidí z aparátu strany připravuje pro rozhodování fóra podklady a analýzy. „Např. analýza našich programů a politik ukazuje, že v zásadních věcech je vysoká míra shody, někdy až dvoutřetinová,“ řekl Bartoš.

Pro koalici podle něj mluví i to, že si s Rakušanem i ostatními lidmi z vedení STAN lidsky sednou. Zároveň si uvědomuje, že spolupráce může skončit fiaskem podobně jako koalice STAN a lidovců těsně před minulými volbami. „Je to závažné rozhodnutí, které musí vycházet z argumentů pro i proti, aby rozhodnutí bylo jednoznačné a vyargumentované, nikoli pouze postavené na průzkumu,“ dodal Bartoš.

První volby z auta už za týden

Krajské volby

Šéf pirátů připomíná, že uvažují pouze o dlouhodobé spolupráci, a proto není možné řešit, jen jak bude vypadat kampaň, ale i povolební spolupráce. „Řešíme mechaniku vzniku kandidátek, ale i preferované resorty v případné vládě,“ řekl Bartoš. Jak budou kandidátky a případně podíl na vládě dělit, když piráti jsou v preferencích dnes silnější, zatím Bartoš nechtěl řešit. „Spolupráce musí být pro oba subjekty výhodná,“ reagoval.

Koalici je nakloněn i místopředseda pirátů Radek Holomčík. „Osobně jsem pro koalici se STAN, protože se s nimi dobře spolupracuje a je tam programová shoda. Ale pokud členská základna řekne ne, tak to nebudu považovat za konec světa,“ řekl Právu.

Podle diskuse a ankety na pirátském fóru to ale pro koalici zatím nevypadá. Určitě nebo spíše pro koalice se vyslovilo 63 členů a proti 129 členů pirátské strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám