Hlavní obsah

Školy v přírodě by se měly testovat dvakrát týdně antigenními testy, uklidňuje Havlíček

Praha
Aktualizováno

Pravidla pro testování na školách v přírodě by měla odpovídat postupu při normální výuce, řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po jednání vlády. Žáky mají čekat dva antigenní testy týdně místo PCR testu z oficiálního testovacího místa, jak navrhovalo ministerstvo zdravotnictví. Vláda o tom ale zatím nerozhodla, mj. proto, že se jednání nezúčastnil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Zleva ministr školství Robert Plaga, vicepremiér Karel Havlíček a ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

Podle vicepremiéra Havlíčka by o věci mohl kabinet rozhodnout na pondělním zasedání.

Spor resortů

S návrhem podmínek pro konání škol v přírodě, jak je připravilo ministerstvo zdravotnictví, nesouhlasí resort školství. Podle dopoledního vyjádření mluvčí Anety Lednové MŠMT chtělo změnit způsob testování na covid-19 tak, aby byly školy v přírodě realizovatelné. Požaduje, aby podmínky pro ně zohledňovaly mimo jiné pravidelné testování žáků ve školách.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého navrhlo ministerstvo zdravotnictví pro školy v přírodě PCR test z oficiálního testovacího místa.

Na školy v přírodě by děti mohly od 31. května

Domácí

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) toto pondělí potvrdil, že žáci budou moct do škol v přírodě vyjet od 31. května, podmínky ale nepřiblížil. Už 7. května v rozhovoru s Radiožurnálem avizoval konání škol v přírodě od konce tohoto měsíce ministr školství Plaga. Řekl tehdy, že podmínky bude muset určit hygienická služba a ministerstvo zdravotnictví.

Podle Lednové nyní ministerstvo zdravotnictví se čtrnáctidenním zpožděním návrh podmínek zaslalo ministerstvu školství. „Vyjádření ministerstva zdravotnictví nás překvapilo, s návrhem nesouhlasíme a žádáme změnu způsobu testování u škol v přírodě tak, aby byly tyto akce realizovatelné,” uvedla dopoledne.

Podle Černého návrh ministerstva zdravotnictví počítal s tím, že by děti před odjezdem na školu v přírodě musely předložit negativní PCR test z oficiálního testovacího místa, a to ne starší než 72 hodin. Zástupci škol se ale shodují, že by pro školy v přírodě měla platit stejná pravidla jako třeba pro lázeňské pobyty, pro které se uznává i výsledek antigenních testů. Pro lázně může být test starý 48 hodin.

První testy dětí ze druhého stupně naznačily, že pozitivních je minimum

Domácí

PCR testy jsou podle odborníků přesnější než testy antigenní. Výsledek PCR testu se vyhodnocuje v laboratoři, a je tak k dispozici až druhý den po odběru. Antigenní testy ukážou výsledek zhruba do čtvrt hodiny na místě. Podle Černého také nedává smysl, proč by se pro školní pobyty nemohly uznávat testy ze škol.

Arenberger tento týden řekl, že pokud by byly pro školy v přírodě potřebné PCR testy, měly by se hradit ze zdravotního pojištění. Organizátoři akcí poukazovali na to, že v případě neproplácení testů by se mohla cena zájezdu pro některé rodiny příliš zvýšit, což by je od účasti dítěte mohlo odradit.

AG testy ve školách už jen jednou týdně, ale ne všude

Ve školách bude od pondělí používání antigenních testů od státu nutné jednou týdně. Výjimkou bude druhý stupeň základních škol v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně.

Načasování návratu do SŠ není ideální, ve stejný den začnou maturitní testy, reagují ředitelé

Věda a školy

Frekvence testování žáků s PCR testy, které stát školám bude proplácet zpětně, se sníží z každého týdne na jednou za 14 dnů.

155 korun za kus. Praha sehnala pro školy PCR testy v ceně antigenních

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám