Hlavní obsah

155 korun za kus. Praha sehnala pro školy PCR testy v ceně antigenních

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní město ve svých projektech testování školáků na covid-19 domluvilo PCR testy v ceně 155 korun za kus. Nasazení citlivějších PCR testů by podle radního Víta Šimrala (Piráti) mělo dovolit opuštění rotační výuky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cena 155 korun za jeden PCR plivací test je podle ředitelky laboratoří EUC Kateřiny Veselé zlomová. Firma se pro ni rozhodla v projektu první pomoc školám. „Myslíme si, že PCR testování je cestou, jak vrátit děti do škol,“ řekla Veselá. Jen cena za materiál se jinak pohybuje kolem 300 korun.

„Dostáváme se v podstatě k cenám antigenního testování,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něho mají laboratoře kolem 98 % volné kapacity. Cena antigenního testu se pohybuje kolem 32 korun, ve školách se však provádí čtyřikrát za 14 dní, PCR test by byl třeba za tu dobu jen jeden.

Antigenní testy jsou stejně spolehlivé jako PCR. V Praze 9 odhalily minimum nakažených školáků

Koronavirus

Praha má zatím domluvených devět tisíc testů pro školy, jejichž je zřizovatelem. Podle Šimrala by to mělo stačit do konce května. Pokud bude zrušena rotační výuka, což vláda v hlavním městě plánuje pro základní školy od pondělí 17. května, bude třeba nakoupit testy další. Od června se předpokládá, že by se ve víceletých gymnáziích testovalo jednou za 14 dní asi šest tisíc žáků.

Komplikovanější situace je u základních škol, které zřizují městské části. I ony mají podle průzkumu města zájem o PCR testy místo antigenních. Testy jim však podle metodiky ministerstva školství nemůže shánět město, uvedl Šimral.

Školy dostanou 200 korun na jeden PCR test

Domácí

Školy budou muset testy soutěžit samy, město jim při organizování poptávkových řízení pomůže. Původně měl testy dodávat stát, po výpadku zůstala povinnost na zřizovatelích. Těmi jsou vedle krajů a obcí i církve či soukromé osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám