Hlavní obsah

Vláda hodila studenty přes palubu. Posedět na zahrádce můžou, do školy ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prioritou je, aby šli všichni žáci do škol od 17. května, prohlásil minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO). Studenti středních škol ale do tříd nastoupí zřejmě až o týden později. Přednost před nimi dostaly zahrádky restaurací či venkovní kulturní akce. Ty by se mohly začít konat po neděli až pro 700 lidí.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Od 17. května otevřou zahrádky. Studenti středních škol ovšem stále nemohou do školy.

Článek

„Prioritou nyní je, aby 17. května šli všichni studenti a školáci do škol, a to bezrotačně,“ prohlásil premiér Babiš ve čtvrtek na interpelacích.

Na pondělním jednání vlády od toho ale kabinet ustoupil. Rotační výuka sice v pondělí skončí na prvním stupni základních škol a v šesti krajích a v Praze i na druhém, studenti středních škol se ale do tříd ještě nevrátí. Pro ně platí předběžně termín 24. května. Do tříd by se tak měli vrátit na poslední měsíc školního roku.

Přednost před studenty dostaly restaurační zahrádky, které se budou moci otevřít od 17. května. Studenti tak do školy nemohou, ale jít posedět se spolužáky na zahrádku, a pro ty starší i pití alkoholu, je dovoleno.

Po neděli se budou smět konat také venkovní kulturní akce až pro 700 lidí.

Když už se dělají změny, tak mají mít školy prioritu. Není dobré, když jdou střední školy po zahrádkách.
Petr Smejkal, epidemiolog

Navýší se také kapacita zoologických a botanických zahrad, skončí i zákaz návštěv v nemocnicích. Tím se navíc vláda odchýlila od svých dříve představených „balíčků”.

Smejkal: Školy mají dostat přednost 

Tento vládní postup kritizuje epidemiolog a šéf mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal. „Když už se dělají změny, tak mají mít školy prioritu. Není dobré, když jdou střední školy po zahrádkách,“ řekl v úterý Novinkám.

Babiš: Konec rotace ve školách od 17. května je prioritou

Domácí

Podle něj je také problematické, že vláda někdy ohlašuje termín, kdy se co otevře, před tím, než se splní podmínka počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Právě avizované rozvolnění od 17. května je navázáno na hodnotu 75. Bylo schváleno v pondělí, kdy bylo číslo 101. V úterý kleslo na 94,7.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám