Hlavní obsah

Sněmovna řešila koronavirus

Novinky, zpe, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci na úterní schůzi řešili, jak je Česká republika připravena na případnou nákazu koronavirem. Od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) si vyslechli aktuální informace. Opozice kritizovala vládu, že přijímá nesmyslná opatření.

Záznam: Jednání SněmovnyVideo: PSP

 
Článek

Poslanci se na grémiu dohodli, že úterní schůzi zahájí informace ministra zdravotnictví Vojtěcha o tom, jak je Česká republika připravena na případnou nákazu koronavirem. V Česku je zatím pět nakažených.

Vojtěch poslance uklidňoval, že vláda má dění ohledně koronaviru pod kontrolou. „Sledujeme situaci zejména v severoitalských regionech, odkud se šíří infekce,” podotkl Vojtěch.

„Chceme být obezřetní. Na druhou stranu není důvod k jakékoliv panice a hysterii, situace v České republice je pod kontrolou, nečelíme epidemii, která by se šířila, byť nemůžeme vyloučit nárůst, nehrozí masivní karanténní opatření a uzavírání měst,” uvedl šéf zdravotnictví.

V podobném duchu před poslanci vystoupil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Jsme na vývoj situace připraveni. Není důvod vykupovat supermarkety,” zopakoval Hamáček.

Vláda přijímá kvůli koronaviru nesmyslná opatření, kritizuje opozice

Koronavirus

Opozice však vládu zkritizovala. Šéf hnutí STAN Vít Rakušan žádal o to, aby připravila manuál, podle kterého by se mělo postupovat. „Chtěl bych požádat, aby od vlády přišel jednotný postup, jak v kterých situacích postupovat. Nemůže to být v každém kraji jinak,” řekl.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura zkritizoval, že Bezpečnostní rada státu rozhodla o zákazu přímých letů ze severu Itálie a Jižní Koreje, ale lidé se do Česka stejně mohou dostat nepřímou linkou.

„Sice jsme zakázali přímé lety, ale oni mohou přestoupit. Jaký efekt takové zákazy mají?” tázal se Stanjura.

Zajímalo ho také, proč vláda zakázala navštívit lidem Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě. „Proč jste si vybral jako objekt biatlon? A co ostatní sportovní akce? V Novém Městě nemůže být 30 tisíc, ale v neděli na pražském derby 20 tisíc lidí být může,” podotkl Stanjura. Narážel tak na nedělní zápas mezi Slavií a Spartou.

Vojtěch rozhodnutí o konání Světového poháru v biatlonu bez diváků hájil. Zdůraznil, že se tak stalo po debatě s epidemiology.

Poslanci o koronaviru debatovali tři hodiny, žádné usnesení nepřijali.

Reklama

Výběr článků

Načítám