Hlavní obsah

Šikanuje nás, chová se hnusně a arogantně. Piráti chtějí konec Michálka ve vedení strany

Novinky, Renáta Bohuslavová, Karolina Brodníčková

Na pirátském fóru se ve středu ráno rozpoutala vášnivá debata, která směřuje k odvolání jejich místopředsedy a šéfa poslanců Jakuba Michálka. Otevřela ji členka strany Jana Koláříková, která se dostala do sporu s Michálkovou přítelkyní a bývalou předsedkyní pražských pirátských zastupitelů Michaelou Krausovou. Michálek podle Koláříkové straníkům vyhrožuje a šikanuje je a ostatní by to už neměli trpět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek a Michaela Krausová.

Článek

„Podávám tento členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany. Nečiní mi to velkou radost, na druhou stranu musím říct, že člověk, který se chová k lidem jako on, už tam dávno neměl být,“ napsala na pirátském fóru členka strany Jana Koláříková, která je zároveň manželkou Michálkova kolegy z poslaneckého klubu Lukáše Koláříka.

Právě ona se dostala do sporu s Michálkovou přítelkyní a bývalou předsedkyní pražského zastupitelského klubu Michaelou Krausovou, která svému příteli v září poslala velmi vulgární e-mail, na základě něhož se rozpoutala debata o Michálkově konci ve vedení strany.

Podle předsedy Bartoše jde o členský podnět, který může navrhnout každý Pirát. „Pokud podnět získá dostatečný počet hlasů, bude o věci jednat celostátní fórum strany,“ doplnil Právu Bartoš.

Pirátská sprostota inspirovala Kalouska: Už víme, jak se oslovují Piráti

Domácí

Koláříková ale líčí podrobně i osobní spory, které s Michálkem měla. „Správný lídr by se měl snažit nepřenášet své problémy na ostatní a neuspokojovat si své ego tím, že se k někomu chová vyloženě hnusně. Dostal mě do stavu, kdy se klepu a zvedá se mi žaludek, kdykoli s ním přijdu do kontaktu,“ píše dále na fóru Koláříková.

Problém ze strany předsedy poslaneckého klubu vidí v soustavném nátlaku na její osobu, vyhrožování i v jeho „arogantním chování“.

Peksa: Buď odejde Michálek, nebo já

Pro zahájení jednání o odvolání se zatím vyjádřilo 128 ze 165 hlasujících Pirátů a počet hlasujících se stále zvyšuje. Mezi nimi je například i poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa, který Koláříkovou podpořil.

„Bylo to vždycky podobné. Znechucení a vystresovaní kolegové z Jakuba rezignovali na práci a čekali na konec,“ uvedl Peksa na fóru a dodal, že on sám je připraven na svou funkci v předsednictvu rezignovat, pokud v něm Michálek zůstane.

Piráti čekají vítězství. Vyhlašují soutěž na ministry

Domácí

„Štve mě, pokud volená vedoucí odboru vyběhne s brekem ze zasedání nejvyššího exekutivního orgánu strany a zhroutí se na chodbě, protože ji tam někdo šikanoval. S člověkem, který jí toto provádí, já už v jednom orgánu sedět nechci. Bylo toho dost. Rozumějte, nikdy jsem neřekl, že je Jakub málo výkonný, málo pracuje nebo cokoli v tom smyslu. Naopak. Ale pokud chce takto pracovat, ať si takto pracuje na Babišovi s Faltýnkem, ti si to zaslouží, ne naši spolustraníci,” pustil se ostře do Michálka Peksa.

Současný podnět na jednání o odvolání, který podpořilo už nejméně 128 členů, by měl ke svolání celostátního fóra stačit. Autorka podnětu Jana Koláříková musí nyní podnět donést do podatelny a od té doby bude 14 dní na svolání celostátního fóra, které ale proběhne na internetu. Až poté se bude Michálkovo odvolání řešit. Je možné, že k němu nakonec ale vůbec nedojde nebo že si Piráti debatu o personáliích přesunou až na leden, kdy mají celostátní volební sjezd.

Reklama

Výběr článků

Načítám