Hlavní obsah

Piráti čekají vítězství. Vyhlašují soutěž na ministry

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do řádných voleb do Sněmovny zbývají ještě dva roky, ale Piráti už se připravují na to, že je vyhrají a budou sestavovat vládu. Předseda strany Ivan Bartoš proto zveřejnil podmínky, podle kterých budou Piráti vybírat nominanty na ministry. O tom, kdo by nakonec do vlády usedl, by rozhodlo celostátní fórum strany už v březnu 2021, tedy ještě před kampaní a půl roku před volbami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Voliči se budou logicky ptát, koho budou Piráti nominovat v případě úspěchu na pozice ministrů. Je proto třeba připravovat lidi, kteří budou přicházet v úvahu pro nominaci do funkce členů vlády, ať už z řad gesčních poslanců, dobrých zastupitelů, garantů, nebo odborníků z venku,“ vysvětlil Bartoš na internetovém fóru Pirátů.

Zveřejnil i text s názvem Odbornost ministrů za piráty, v němž partaj konkretizuje své požadavky na nominanty do vlády. Text již schválil po zapracování připomínek členů republikový výbor pirátů, vyjádřit se však musí ještě celostátní fórum.

Kandidát bude mít od srpna 2019 do března 2021 téměř dva roky, aby se připravil na výkon funkce
z dokumentu Pirátů

Mezi požadované schopnosti kandidáta patří vzdělání v oboru, případně odpovídající zkušenosti, připravený odborný tým nebo alespoň vize, jak ho sestavit. Kandidát by měl mít také přehled o personálním obsazení ministerstva a kontakt s jeho vedením.

Za sebou by pak měl mít „relevantní politický či občanský výsledek, o kterém veřejnost ví“.

Od nominanta Piráti očekávají také rétorické schopnosti a zvládání komunikace v médiích. Strana proto bude také vyžadovat „odkaz na záznam veřejné debaty před publikem nebo v televizi, kde se probírá vize či politický program Pirátů“.

„Ministr by měl mít zahraniční zkušenost, objíždět země s dobrou praxí ve svém resortu a sbírat během pobytu v opozici témata, získat okruh spolupracujících novinářů a etablovat se v mediálním prostoru, najít si tým a neutopit se v odborných otázkách,“ píše se v dokumentu.

Roli hraje i „relevantní počet odběratelů“

Lidé, které si do resortu bude chtít přivést, by měli být schopní, odpovědní a prověření. „Ministr by měl znát klíčové osobnosti zájmové lobby ve své oblasti,“ uvádí text.

K získání nominace na ministra také uchazeči pomůže, pokud vlastní osobní komunikační kanál na Facebooku, Twitteru, Instagramu nebo pokud píše blog. Podstatný však bude také „relevantní počet odběratelů“.

Piráti také navrhují zřídit nové ministerstvo informatiky. I do něj proto mohou lidé kandidovat. „Chceme také nastavit jasná očekávání v členské základně, takže každý potenciální kandidát bude mít od srpna 2019 do března 2021 téměř dva roky, aby se dostatečně připravil na výkon funkce,“ uvádí v dokumentu.

Primární volby členů vládního týmu proběhnou před zahájením kampaně, aby neodčerpávaly kapacity, tedy v březnu 2021, uvádí text. „Nechceme, aby naši kandidáti byli permanentně ostřelováni od médií několik let dopředu. Z toho vyplývá, že formální nominace by neměla být příliš brzy,“ píše se také v dokumentu.

K němu připojilo připomínky na fóru několik Pirátů. Podle Václava Zídka text zvýhodňuje poslance, kteří mají placený aparát, který jim s prezentací pomáhá. „Lídr do Evropského parlamentu nebyl mediálně známý, proč to vyžadujeme po exekutivě?“ ptal se.

Jiří Janečka se domnívá, že diskuse je předčasná. „Možná by bylo lepší, kdyby se náš předseda namísto snění o tom, jak chytat holuby, kteří nejsou ještě ani na střeše, vyjádřil k jinému svému nesplněnému snu, a to proč jsme nevyhráli volby do EP,“ zajímá ho.

Reklama

Výběr článků

Načítám