Hlavní obsah

Půl milionu seniorů je bez vakcíny. Chybí kampaň státu, zlobí se lékaři

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba půl milionu seniorů nad 60 let stále není chráněno vakcínou proti onemocnění covid-19. Podle praktických lékařů, které Novinky oslovily, je to skupina, která už se k očkování ani nechystá. Přesvědčit by ji měl podle nich stát. Nikoliv však lživými sliby, ale tvrdými fakty, dodává epidemiolog a šéf Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Myslím si, že by rozhodování seniorů pozitivně ovlivnila lepší nástupní pozice a mediální obraz vakcín a jejich včasná dostupnost v ambulancích praktických lékařů, ke které bohužel nedošlo. S poklesem počtu onemocnění souvisí jistý pocit bezpečí a s tím i nízká ochota k očkování,“ popsal Novinkám praktický lékař z Jedovnice u Brna Ivo Procházka.

Na vesnici se prý staří lidé nákazy často nebojí, protože se s nikým příliš nepotkávají.

Bohužel velice často informace o krátkodobých nebo i dlouhodobých nežádoucích účincích vakcín čerpají z řetězových mailů a dezinformačních webů, proto jsou jejich obavy až bizarní.
Michal Bábíček, Sdružení praktických lékařů

„Praktik nemá všeobecný přehled o počtu svých neočkovaných klientů a získat jej by bylo neúměrně náročné. Dle mého soudu by měli být neočkovaní pacienti nabídkou očkování seriózním a empatickým způsobem centrálně osloveni, samozřejmě s tím, že v případě nerozhodnosti či nejasností by měli otázku očkování cíleně komunikovat se svým praktikem či ambulantním specialistou, prostě někým, ke komu chovají důvěru,“ dodal Procházka.

VŠ mohou zahájit akademický rok bez testů. Větší omezení jen u kolejí a slavností

Věda a školy

Informace mají z řetězových mailů

Se seniory odmítajícími očkování proti covid-19 se setkává ve své lékařské praxi v Chomutově i první místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček.

„Jejich důvody odmítání jsou různé. Nejčastěji se obávají negativních dopadů samotného očkování na jejich zdraví. Bohužel velice často informace o krátkodobých nebo i dlouhodobých nežádoucích účincích vakcín čerpají z řetězových mailů a dezinformačních webů, proto jsou jejich obavy až bizarní,“ popsal Novinkám.

Často se prý stává, že nepravdivé informace o vakcínách dostávají od svých příbuzných. „Dále existuje skupina seniorů, která odmítá jakékoliv očkování a bez vysvětlení. Také stále ještě existuje skupina seniorů, která má očkování proti covidu-19 spojené s administrativně náročnou procedurou registrace, popř. s nutností dalekého dojíždění za vakcínou,“ pokračoval Bábíček.

Vláda by proto podle něj měla srozumitelně dezinformace o negativních dopadech očkování vyvracet. „Neustále připomínat rizika onemocnění covid-19 v této věkové skupině a opakovaně připomínat, že i bez registrace – a nejlépe cestou svého praktického lékaře – je vhodné se nechat naočkovat,“ uzavřel lékař.

Testy si zatím nechte, radí školám ministerstvo

Domácí

Váhající jsme přesvědčili, míní lékařka z České Lípy

Podobné zkušenosti líčí i praktická lékařka z České Lípy Irena Moravíková. „Myslím si, že seniory, kteří váhali s očkováním, jsme ve valné většině přesvědčili, takže jsme je oočkovali buď v ordinaci, nebo šli do očkovacího centra,“ řekla Novinkám.

S odporem k vakcíně se setkává někdy u starších lidí, kteří nikam nechodí, a proto si myslí, že se nenakazí. „Jiní mají obavy z nežádoucích účinků vakcíny, ale těch příliš mnoho není – toto je fenomén, který zaznamenávám spíše u mladších generací. Starší lidé tyto obavy nesdílí. Některé pacienty přesvědčí rozhovor se mnou, se svým praktikem, kterého znají a kterému důvěřují. Předkládám jim jasné argumenty, proč by pro ně mělo, vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, očkování smysl,“ dodala.

Věří, že mnoho lidí vakcínu odložilo kvůli prodělanému onemocnění a očkování si později doplní.

Biden kritizoval nenaočkované Američany

Amerika

I vakcinolog Beran se domnívá, že mezi 521 tisíci lidí, kteří podle údajů ministerstva zdravotnictví stále nemají očkování proti covidu, bude mnoho těch, kteří jsou chráněni protilátkami po prodělání nemoci.

Nakažených je víc očkovaných, než těch po nemoci

Přesný recept, jak zbylé seniory přesvědčit, aby vakcíně věřili, Beran nemá. „Určitě bych už nepouštěl spoty, které hovořily o tečce za koronavirem, a začal bych pravdivě vysvětlovat, že očkování nechrání před covidem, ale jen před jeho těžkým průběhem,“ řekl Novinkám.

„Z pozitivně testovaných osob od 15. 7. do 14. 8. 2021, kterých bylo v ČR 5667 jich bylo 26 procent nějakým způsobem očkováno a 10 % s kompletním očkováním a jen 3,6 % onemocnění prodělalo. Znamená to, že mezi pozitivně testovanými je každý čtvrtý nějakým způsobem očkován, každý desátý kompletně očkován s plnou ochranou a každý třicátý onemocnění prodělal,“ dodal.

Proč ještě neupravili mRNA vakcínu proti deltě? Odpověď leží ve skladech

Zahraniční

Potřeba je podle něj ukazovat na to, že očkování seniorů, kteří covid neprodělali, nese výhody v částečném seznámení s původcem onemocnění. „A že i očkovaní senioři umírají, ale podle dat z Velké Británie dvaapůlkrát méně než neočkovaní. Může se připojit zkušenost z Izraele, že osoby po prodělaném covidu a s jedním očkováním jsou půl roku po infekci lépe chráněni než plně očkované osoby. Tyto pravdivé informace jsou lepší než tečka za covidem a třeba by seniory přesvědčily,“ uzavřel Beran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám