Hlavní obsah

Testy si zatím nechte, radí školám ministerstvo

Právo, ČTK, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství ve čtvrtek školám doporučilo, aby si zbývající testovací sady ještě raději ponechali. Ideálně až do konce října. Není totiž vyloučeno, že se v některých regionech kvůli zhoršující se epidemii zase povinné testy obnoví. Ředitelé a rodiče dětí by se o tom měli dozvědět aspoň s týdenním předstihem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Testování ve školách

Článek

„V případě, kdy by bylo nezbytné obnovit povinnost screeningového testování ve školách, bude podle dohody MŠMT a ministerstva zdravotnictví tato skutečnost známá vždy nejpozději sedm dní před opětovným zahájením testování,“ sdělil resort školství.

Kolik testů školám zbylo, bude ministerstvo teprve zjišťovat. Podle toho se pak rozhodne o další dodávce nebo vrácení do centrálních státních skladů.

Nadále budou ve společných prostorách škol povinné roušky a respirátory.

Dušek: Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí ze 30 procent

Věda a školy

Na lůžkách stovka

Pro netestované děti navíc skončí povinnost nasadit si ochranu úst i při výuce.

Nejistota zatím panuje kolem školního plavání, kde za normálních okolností je pro vstup potřeba doklad o bezinfekčnosti. Ministerstva se zatím na udělení výjimky nedohodla.

Ve čtvrtek laboratoře potvrdily nákazu u 421 lidí. Oproti minulému týdnu o 116 víc, denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání stoupají nepřetržitě od konce srpna. Tento týden vyšplhaly i přes 580 případů. Rostou i počty hospitalizovaných, ve čtvrtek se přiblížily stovce. Z 99 hospitalizovaných je ve vážném stavu 15. Počty lidí s covidem na JIP od poloviny června nepřekročily dvacítku.

Německo poskytne světu 100 milionů dávek vakcíny

Koronavirus

Nakažených podle odborníků dál bude přibývat. Situace má být ale výrazně lepší než loni díky imunitě po očkování nebo prodělané nemoci. Ukončené očkování má v České republice 5,8 z 10,7 milionu obyvatel.

Statistiky pomalu zvedají i děti od 12 do 15 let, z nichž má aspoň první dávku přes 135 tisíc dětí (29 procent) ze 456 488 v této věkové skupině.

Minimálně po první dávce je i polovina (743 447) z 1 485 433 lidí ve věku 16 až 29 let.

Čísla rostou a nejde to svádět jen na školy, upozorňuje Dušek

Domácí

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) však ukazují, že právě mladí lidé patří nejčastěji mezi nakažené covidem, zejména ti ne­očkovaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám