Hlavní obsah

VŠ mohou zahájit akademický rok bez testů. Větší omezení jen u kolejí a slavností

– Praha • Aktualizováno

Velké přednášky budou moci vysoké školy organizovat v nadcházejícím akademickém roce bez prokázání bezinfekčnosti, rozhodla v pátek vláda. Naopak pro akademické slavnosti má platit nadále obecné pravidlo, že pokud se jich zúčastní více než 20 lidí, budou se muset prokázat testem či dokladem o očkování nebo prodělání nemoci covid-19.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) a ministr školství Robert Plaga

Článek

Vyplývá to z aktuální změny opatření ministerstva zdravotnictví, daný výklad potvrdil i mluvčí ministerstva školství Ondřej Macura.

Ministerstvo zdravotnictví v následné tiskové zprávě konkrétně uvedlo, že studenti vysokých škol se nebudou muset prokazovat potvrzením o bezinfekčnosti. Zůstávat má tato povinnost pro vzdělávací akce a zkoušky, které jsou mimo studium na VŠ.

Testování na kolejích a roušky na chodbách

MŠMT už počátkem září uvedlo, že s resortem zdravotnictví zřejmě nepřipraví žádná zvláštní opatření pro provoz vysokých škol. Platí povinnost testování na covid-19 pouze na kolejích a nošení roušek v budovách mimo učebny.

Na vysokých školách platí omezení jen pro koleje, velké přednášky budou možná online

Věda a školy

Školy tak zřejmě budou moct semestr zahájit prezenčně. „V případě zhoršení epidemie by se mohla omezit kapacita přednášek,“ poznamenal na začátku září ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Plaga doporučuje velké přednášky online

Akademický rok začíná ve většině škol na přelomu září a října. Plaga by ale doporučoval dělat velké přednášky online.

„Jsem rád, že ministerstvo zdravotnictví na základě jednání s ministerstvem školství upřesnilo výklad a připravilo úpravu mimořádného opatření k organizaci výuky plavání a provozu vysokých škol,” komentoval nyní ministr páteční rozhodnutí vlády.

Ubytování mimo koleje se studentům prodraží, nejvíce v Brně

Ekonomika

Na kolejích se podle stávajícího opatření mohou ubytovat jen studenti, kteří absolvují test s negativním výsledkem nebo předloží doklad o očkování či o tom, že se uzdravili z covidu-19. Antigenní test nesmí být starší 72 hodin, PCR test platí sedm dní.

Případně studenti mohou na místě podstoupit samotest. Samotest provedený pod dohledem zdravotníka online nesmí být starší 24 hodin. Testem se ubytovaní musí prokazovat před nástupem na koleje a pak každých sedm dnů. Povinnost má platit do 31. prosince.

Problematika plavání a konec testů na ZŠ a SŠ

Vláda rovněž tento den rozhodla, že společné plavání pro děti z jedné školy bude moci probíhat bez testů. Nebude třeba ani dodržovat odstup 1,5 metru. Pro návštěvy bazénů jinak platí podmínka doložení očkování či prodělání nemoci.

Na kurzy plavání budou moci děti z jedné školy bez testů a omezení

Domácí

Školní plavání je na prvním stupni ZŠ povinné. Děti mezi první a pátou třídou mají absolvovat aspoň 40 hodin, o způsobu zařazení plavání do ročníků a rozvrhů rozhodují ředitelé škol. Na nutnost testování dětí pro školní plavání upozornila na jednání sněmovního výboru ve středu poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní už školy tento týden s výukou plavání začaly, ale neměly informace, co bude dál.

I třetí kolo testování školáků dopadlo dobře

Domácí

Nyní mají žáci testy na covid ze škol, preventivní testování tam ale skončilo čtvrtečním třetím kolem. Dále se školáci v celé zemi testovat nebudou.

Testy si zatím nechte, radí školám ministerstvo

Domácí

Povinné zůstane nošení roušek na chodbách či v šatnách, které by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mělo ochránit školy před uzavíráním kvůli výskytu nákazy.

Reklama

Související články

Testování ve školách skončí

Testování žáků ve školách podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) po tomto týdnu skončí. Ministr to ve středu uvedl na jednání školského výboru...

Výběr článků

Načítám